Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Το Επερχόμενο Νομοσχέδιο για Χωροταξικά και Πολεοδομικά Θέματα

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που αφορά τα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον προσεχή Μάρτιο .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου οι διαδικασίες για την εκπόνηση και έγκριση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, απλοποιούνται και συνάμα επιταχύνονται από 12 χρόνια που χρειάζονται σήμερα, σε 2.5 χρόνια. Επιπλέον, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων για την κάλυψη με χρήσεις γης στο σύνολο της Επικρατείας, έτσι ώστε να γίνει απόλυτα σαφές τι επιτρέπεται να οικοδομηθεί.

Ο Υφυπουργός εξήγησε πως από το 20% των δημοτικών ενοτήτων που καλύπτονται στις μέρες μας με θεσμοθετημένες χρήσεις γης – ποσοστό που επετεύχθη σε 35 έτη- ο στόχος είναι σε βάθος 4ετιας, να γίνει κάλυψη της Επικράτειας σε ποσοστό 55%. Μέσα στο 2020 θα γίνει ανάθεση εκπόνησης τέτοιων σχεδίων σε 250 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες της Ελλάδας.

Όροι Δόμησης και Προστατευόμενες Περιοχές

Οροι Δομησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα άλλο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα προσδιορίζονται -όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες- οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000, που ως γνωστόν καλύπτουν περίπου το 30% της χώρας. Το καθεστώς ασάφειας που επικρατεί σήμερα στις περιοχές αυτές, θα αντικατασταθεί από κανόνες οι οποίοι θα προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα θα μπορεί να γίνει βιώσιμη ανάπτυξη κατοικίας ή άλλων αναγκαίων δραστηριοτήτων, με μεγάλη σαφήνεια και χωρίς να υπάρχουν αυθαίρετες αποφάσεις από πλευράς της διοίκησης.

Ο κ. Οικονόμου ανάφερε στους συνέδρους της ΠΟΜΙΔΑ:

Με τα δύο αυτά προγράμματα, που αναπτύσσονται συντονισμένα μεταξύ τους, θα αυξηθεί η προσφορά γης σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, με σαφείς χρήσεις γης και όρους δόμησης για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, και θα υπάρχουν ρεαλιστικές, νόμιμες επιλογές που θα αποτρέπουν την κατασκευή αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί κατακόρυφα η οικοδομική δραστηριότητα.

Μέσα στο πρότερο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης:

  • Διατάξεις οι οποίες θα απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης αδειών
  • Θα βελτιώνουν τον νέο οικοδομικό κανονισμό
  • Θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα που δημιουργείται με την διαφορετική ερμηνεία νόμων και νομοθετημάτων από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ). Με αυτόν τον τρόπο, η πολεοδομική νομοθεσία θα εφαρμόζεται ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)