Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κτηματολόγιο – Προθεσμίες και Πρόστιμα

Το τελευταίο διάστημα το ποσοστό συμμετοχής των υποβολών δηλώσεων ιδιοκτησίας έχει ανέβει στα ύψη ξεπερνώντας το 50% το οποίο είναι και το όριο της αποδεκτής κτηματογράφησης. Ωστόσο, σύμφωνα και με τον ”Ελεύθερο Τύπο” η ανταπόκριση των ιδιοκτητών στην δήλωση των ακινήτων ώστε να γίνει η κατοχύρωση της περιουσίας τους κινείται με αρκετά διαφορετικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιες περιοχές οι δηλώσεις ιδιοκτησίας ξεπερνούν το 95% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ενώ σε άλλες το ποσοστό βρίσκεται κάτω από 20%.

Η Λήξη της Σιωπηρής Παράτασης και οι Συμμετοχές

Η σιωπηρή παράταση για την συλλογή των δηλώσεων του Κτηματολογίου έχει λήξει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έλθουν και τα πρόστιμα για όσους δεν δήλωσαν τα ακίνητα τους ενώ για το 67% της χώρας συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία κτηματογράφησης. Σε ότι έχει να κάνει με τα συνολικά δικαιώματα που έχουν συλλεχθεί ανέρχονται σε 1.403.927. Αξίζει να αναφέρουμε πως όλες οι περιοχές έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό στόχο του 50% με τη συλλογή των δηλώσεων να μην έχει ολοκληρωθεί στα Νησιά Αργοσαρωνικού και στην Δυτική Αττική με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου. Στην Λέσβο και στη Λήμνο η προθεσμία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά, έως 8 Ιανουαρίου από τα 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις έχουν συλλεχθεί 1.403.927 δηλώσεις.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης, των οποίων το ποσοστό δικαιωμάτων που έχουν συλλεχθεί ανέρχεται σε 96.28%, ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με 91.09%, η Π.Ε Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου με 90,59% και η Π.Ε Ηρακλείου με 87,23%. Στον αντίποδα, σε χαμηλά επίπεδα ποσοστών κυμαίνονται και αρκετές περιοχές. Βέβαια, να σημειώσουμε πως στις κάτωθι περιοχές μπορεί να υπάρχουν χαμηλά ποσοστά προς το παρόν ωστόσο η διαδικασία ακόμη τρέχει. Οι περιοχές αυτές είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Λήμνου και Λέσβου με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 18.94% και η Δυτική Αττική με τα Νησιά των οποίων το ποσοστό βρίσκεται στο 21,44%.

Έρχονται τα Πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν γνώση πως με την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα αρχίσει και η ενεργοποίηση των προστίμων το 1ο εξάμηνο του έτους. Τα πρόστιμα θα αφορούν εκείνους που παρουσιάστηκαν ασυνεπείς και δεν προχώρησαν στην έγκαιρη δήλωση των ακινήτων τους στο κτηματολόγιο. Τα κλιμακωτά πρόστιμα που έρχονται θα υπολογίζονται με βάση την αξία του εκάστοτε ακινήτου αλλά και τον χρόνο της καθυστέρησης. Σε ότι έχει να κάνει με τα πρόστιμα, το Υπουργείο περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις πως δεν θα προβεί στην αυτόματη ενεργοποίηση τους παρόλο που ο ανάλογος νόμος (2308/1 995) είναι υπαρκτός και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργός.

Οι πολίτες που καθυστέρησαν να δηλώσουν το ακίνητο τους δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν την περιουσία τους. Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης της δήλωσης της περιουσίας θα είναι να μην μπορεί ο εκάστοτε πολίτης να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του καθώς θα ταλαιπωρηθεί αρκετά. Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει δηλώσει πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρξει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για κάθε πολίτη ο οποίος θα επιθυμεί να μεταβιβάσει την περιουσία του ή να προχωρήσουν σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου τους.

Τι Είναι Το Πιστοποιητικό Εμπρόθεσμης Δήλωσης;

Το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του συστήματος, έχει δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν καθυστερήσει στην υποβολή της δήλωσης της ιδιοκτησίας τους να λάβουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης, κλείνοντας ουσιαστικά ένα ραντεβού στο μέλλον.

Η Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και ο Συγχρονισμός

Να υπενθυμίσουμε πως το Κτηματολόγιο με την ολοκλήρωση του στοχεύει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την διαχείριση γης. Έτσι οι πολίτες μπορούν όποτε θελήσουν εκείνοι να μάθουν πληροφορίες για το ακίνητο τους. Επιπρόσθετα, θα είναι σε θέση να να μπορούν να επιλέγουν την περιοχή στην οποία επιθυμούν να επενδύσουν.

Οι Εξελίξεις με τις Αναρτήσεις

Σύμφωνα με τον ”Ελεύθερο Τύπο” υπάρχουν νεώτερα σχετικά με τις ημερομηνίες για τις αναρτήσεις σε πολλές περιοχές. Παράλληλα τρέχουν οι συλλογές των δηλώσεων καθώς και οι αναρτήσεις για τις περιοχές που ολοκληρώθηκαν στο παρελθόν. Σε ότι έχει να κάνει με την Αθήνα, οι πληροφορίες λένε πως θα ξεκινήσουν οι αναρτήσεις μέσα στο Φεβρουάριο και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Μετά την Αθήνα, σειρά θα πάρουν οι εξής περιοχές:

  • 20 Φεβρουαρίου – Κιλκίς και Λάρισα
  • 20 Μαρτίου: Ημαθία και Θεσσαλονίκη
  • 20 Απριλίου: Αχαΐα, Πιερία, Ηλεία και Ανατολική Αττική
  • 20 Μαΐου: Εύβοια, Βοιωτία, Καρδίτσα, Μαγνησία
  • 20 Ιουνίου: Έβρος, Υπόλοιπο Αχαΐας

Προανάρτηση: Βοιωτία (υπόλοιπο) και Φθιώτιδα

*Οι ημερομηνίες ενδέχεται να διαφέρουν, συνήθως όχι με μεγάλη απόκλιση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Κτηματολόγιο έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για την διάρκεια ανάρτησης και προανάρτησης (60 ημέρες), ένα πολύ ζωτικό στάδιο για την διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών. Αν οι πολίτες διαπιστώσουν οποιαδήποτε λάθη θα χρειαστεί να προχωρήσουν στις απαραίτητες αντιρρήσεις.

ΤΟΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ 25 ΕΤΩΝ! ΚΥΡΙΟΣ ΓΝΩΜΟΝΑΣ ΜΑΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΑΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!!

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127 – Αθήνα (μετρό Πανόρμου)
(εντός Εμπορικού Κέντρου COSMOS γρ. 339,338,328)
☎️ 210 699 8937
? 697 4804 316
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)