Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

ΑΠΕ και Πανδημία

ape-kai-pandimia

ΑΠΕ και Πανδημία

Οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αναμένεται να ανακάμψουν σχετικά σύντομα, παρά την επιβράδυνση που επήλθε με τον κορονοιό καθώς τα κίνητρα για επενδύσεις με μακροπρόθεσμο πρόσημο παραμένουν εξαιρετικά ισχυρά. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έκδοση έκθεσης της ΕΥ για τον τομέα (55η), η οποία ακολουθείται από την κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η κλιματική αλλαγή και άλλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα τα οποία αφορούν την διακυβέρνηση, θεωρούνται βαρυσήμαντοι παράγοντες για την δημιουργία αξίας στη δυναμική μιας εταιρείας. Οι θεσμικοί επενδυτές θέτουν ως απαίτηση από τις εκάστοτε επιχειρήσεις όχι μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία πρέπει να έχουν θετικό πρόσημο αλλά και ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Γι’αυτόν τον λόγο, οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους πρέπει να θέσουν ως στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα βελτιώνοντας ταυτόχρονα την μέθοδο γνωστοποίησης κάθε δράσης τους που αφορά το κλίμα. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΥ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατανεμηθεί ένα μεγάλο μέρους κεφαλαίων στις υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τους θεσμικούς επενδυτές ώστε να αντισταθμίσουν την κλιματική έκθεση τους.

Τα Στοιχεία της ΕΥ

ta-stioxeia-ths-ey

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2016 στην πρώτη θέση του δείκτη των ΑΠΕ της ΕΥ. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από την βραχυπρόθεσμη παράταση του Production Tax Credit αλλά και λόγω της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας όπου σχεδιάζονται επενδύσεις που φτάνουν τα 57 δισ. δολάρια για την εγκατάσταση πάρκων μέχρι και 30 GW έως το 2030.

Σε ότι αφορά την Γαλλία, υπήρξε άνοδος από την τέταρτη στην τρίτη θέση, κάτι που της εξασφάλισε υψηλές τιμές για την ενέργεια και συμβόλαια με ισχύ 1.4GW για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία, καθώς υπάρχει σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Η Αγγλία υπέβαλε μια πολύ καλή πρόταση για να επανενταχθούν χερσαία ηλιακά και αιολικά έργα ενέργειας στην επόμενη Ανταγωνιστική Διαδικασία για Συμβόλαια Προσαύξησης Τιμής, ενθαρρύνοντας μια πιο μεγάλη και αρκετά διαφοροποιημένη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Αγγλία καταλαμβάνει την έκτη θέση του δείκτη.

Η Ισπανία ανήκει στην κατηγορία των χωρών οι οποίες δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, βρίσκεται στην 11η θέση ανεβαίνοντας 4 θέσεις στην κατάταξη. Αυτό συμβαίνει διότι η χώρα έχει θέσει υψηλούς και απαιτητικούς στόχους για την αύξηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας με τους περισσότερους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της μεσοπρόθεσμα.

Στην Κίνα, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διακοπή των επιδοτήσεων, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών στην χώρα έχει επιβραδυνθεί στο μέγιστο βαθμό. Λόγω αυτών των εξελίξεων και σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση (εξαιτίας του κορονοϊού) η Κίνα έχει πέσει στην δεύτερη θέση της κατάταξης. Εντούτοις, οι προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές καθώς θεωρείται πως μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα.

Με βάση την έκθεση της ΕΥ, η χώρα μας η οποία βρισκόταν στην 31η θέση της κατάταξης υποχώρησε 2 θέσεις όντας πλέον 33η. Η υποβάθμιση αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018 οπού η χώρα βρισκόταν στην 28η θέση. Τότε η έκθεση ανέφερε ότι η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαγωνισμούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας, προσπαθώντας να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών κατά 18% μέχρι και το έτος 2030.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)