Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Αλλαγές σε Αυθαίρετα, Δασικές Εκτάσεις και Κτηματολόγιο

allages-se-afthereta-dasikes-ektaseis-kai-kthmatologio

Αλλαγές σε Αυθαίρετα, Δασικές Εκτάσεις και Κτηματολόγιο

Μια νέα ημέρα ξημέρωσε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς υπάρχουν αλλαγές στον τομέα των δασικών ακινήτων και των αυθαιρέτων όπως και στο Κτηματολόγιο. Όσοι λοιπόν έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο καλό θα είναι να γνωρίζουν τις παρακάτω αλλαγές.

Παράταση για τα Αυθαίρετα και οι Διευκολύνσεις

paratash-gia-afthereta

Σε ότι έχει να κάνει με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν κατά νου πως μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες προβλέπονται από τον υπάρχοντα νόμο. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τις 100 δόσεις για την εξόφληση του εκάστοτε προβλεπόμενου προστίμου, η κατά 20% μείωση σε εκείνους που πληρώσουν το πρόστιμο εφάπαξ καθώς και η μείωση κατά 10% σε όσους προχωρήσουν σε καταβολή του 30% του προστίμου.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, έχει δοθεί η έγκριση για παράταση, παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση αυτής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόθεση των αρμοδίων είναι να δοθεί παράταση από 3 έως 6 μήνες. Χωρίς την παράταση και με την παρέλευση του επόμενου μήνα (ειδικότερα από την 1η Ιουλίου 2020), οι αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία 5 (δηλ. αυτές που δεν διαθέτουν καμία άδεια) δεν θα ήταν εφικτό να τακτοποιηθούν.

Με το πέρας του ερχόμενου φθινοπώρου, το νέο διαμορφωθέν καθεστώς θα αλλάξει τον τρόπο ολοκλήρωσης της τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου. Για να θεωρηθεί η τακτοποίηση ενός αυθαίρετου κτίσματος ολοκληρωμένη θα πρέπει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του ακινήτου να έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου.

Τι Συμβαίνει με τα Δασικά Αυθαίρετα

dasika-afthereta

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τον »εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκλείδωσε την δυνατότητα τακτοποίησης για διάστημα 30 ετών των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Να αναφέρουμε εδώ πως η τακτοποίηση δεν αφορά τις μεμονωμένες κατοικίες αλλά όσες βρίσκονται εντός των οικιστικών πυκνώσεων και δεν έχουν χτιστεί μετά τον Ιούνιο του 2011. Στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται η εκκίνηση της ανάρτησης των δασικών χαρτών που αφορά τις περιοχές αυτές. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της υποβολής αντιρρήσεων και τον επόμενο μήνα (με επιφύλαξη – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες) θα έχει ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα γίνει συγκεκριμενοποίηση του ύψους των παραβόλων, των κριτηρίων, των προστίμων και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Συντελεστής Δόμησης

syntelestes-domhshs

Η κυβέρνηση έχει βάλει σε προτεραιότητα την ενεργοποίηση του θεσμού μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Όπως δηλώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το μέτρο αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομία επιτρέποντας τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων καθώς θα απελευθερωθούν χιλιάδες ιδιοκτησίες δεσμευμένων οικοπέδων ή διατηρητέων κτιρίων. Με άλλα λόγια, το μέτρο αυτό θα δώσει την δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, κάτι που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν. Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος διερευνά τη δυνατότητα της χρησιμοποίησης της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και στην πλήρη νομιμοποίηση των ακινήτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Οι Δασικοί Χάρτες

dasikoi-xartes

Επισήμως πλέον, οι γαίες τις οποίες το ίδιο το κράτος έχει θεωρήσει ως μη δασικές δεν θα θεωρούνται δασικές εκτάσεις. Ειδικότερα, από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών εξαιρούνται οι περιοχές για τις οποίες με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης έχει αλλάξει νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε άλλη μορφή πριν από το έτος 1975. Συνήθως πρόκειται για Πράξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας όπως οι αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο εκτάσεων που έχουν να κάνουν με κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες εκτάσεις υπέρ των ιδιοκτητών.

Επιπλέον, αυτό αφορά διανομές και αναδασμούς συνολικά για τις εκτάσεις οι οποίες αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες νομάρχη ή υπουργού για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων – με την προϋπόθεση μη αλλαγής της χρήσης – αλλά και για πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό την τουριστική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τέλος τα Μπάζα Από τα Πεζοδρόμια

telos-ta-mpaza-apo-pezodromeia

Καμία οικοδομική άδεια δεν θα μπορεί πλέον να εκδοθεί αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση των μπαζών μέσω των συστημάτων που είναι αδειοδοτημένα γι’αυτό τον σκοπό (ΑΕΚΚ). Ο απώτερος στόχος είναι να μπει ένα τέλος στην σημερινή επικρατούσα κατάσταση με την οποία συνήθως τα μπάζα καταλήγουν σε παραλίες, ρέματα, δάση, πεζοδρόμια κάτι που έχει βαρύνουσες επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών καθώς και στο περιβάλλον. Άξιο αναφοράς είναι πως στις περιοχές που δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα για τη διάθεση μπαζών, θα πρέπει ο ιδιώτης να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση (κατασκευαστή) με την οποία θα βεβαιώνει πως η διάθεση των μπαζών θα γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Κτηματολόγιο

Από τις 18 Μαΐου 2020 μέχρι και τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό έλεγχο για τυχόν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων στο Κτηματολόγιο. Μέσα στο διάστημα αυτό θα ξεκινήσουν δύο προγράμματα προανάρτησης και 12 προγράμματα ανάρτησης σε όλη την χώρα τα οποία αφορούν τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζουμε πως από την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία τα οποία δήλωσε το έτος 2008 καταβάλλοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Η κατάσταση η οποία επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού και την απομόνωση την οποία έφερε δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πάτε πίσω στις εκκρεμότητες σας με το Κτηματολόγιο. Έμπειροι μηχανικοί του γραφείου μας μπορούν να κάνουν μια σειρά από εργασίες που αφορούν:

  • Στο κτηματολόγιο, όπως να σας πληροφορήσουν για τα στοιχεία της κτηματογράφησης, να ελέγξουν τα προσωρινά στοιχεία της ανάρτησής σας και να υποβάλλουν δήλωση κτηματολογίου για την ιδιοκτησία σας διαβιβάζοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα μέχρι την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς δήλωσης.
  • Στους δασικούς χάρτες όπως να σας πληροφορήσουν για τον χαρακτήρα της ιδιοκτησίας σας ή ακόμα και να υποβάλλουν αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)