ΔΑΣΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ – ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ έως τις 31/03/2023
Η παράταση θα είναι έως τις 31 Μαρτίου 2023 στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων για να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τακτοποίησή τους για 30 χρόνια.
ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ;
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 θα λειτουργεί στο Κτηματολόγιο η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων με παράβολο των 250 ευρώ των κατοικιών που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα με υφιστάμενους οικισμούς. Αποκλείονται από τακτοποίηση δασικά αυθαίρετα, που βρίσκονται σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές.
Το 2023 θα σταλούν όλα τα στοιχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα κριθούν ποια αυθαίρετα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να τεθούν σε καθεστώς τακτοποίησης με ευνοϊκές ρυθμίσεις και εξαίρεσης από την κατεδάφιση και ποια σε καθεστώς οριστικής κατεδάφισης.
Όσα αυθαίρετα δεν έχουν δηλωθεί έως την 31η Μαρτίου 2023 στην πλατφόρμα παραμένουν κατεδαφιστέα.
Με ευθύνη του μηχανικού δήλωση και τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων
Όμως, οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την τακτοποίηση των «δασικών» αυθαιρέτων είναι σημαντικές και εκτιμάται ότι χιλιάδες αυθαίρετα που βρίσκονται κυρίως στον πυρήνα του δάσους, ή μέσα σε ρέμα και αιγιαλό, δεν θα μπορέσουν μετά τον έλεγχο των δηλώσεων, να ενταχθούν τελικά στη ρύθμιση και να «τακτοποιηθούν», με αποτέλεσμα να κριθούν κατεδαφιστέα.
Μηχανικός εξετάζει τα στοιχεία του ακινήτου (θέση, παλαιότητα, γειτνίαση με ρέμα, περιοχή NATURA κλπ) και ανάλογα εκδίδει την απαιτούμενη βεβαίωση για την τακτοποίηση της κατοικίας μόνο αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς «Ναι μεν δίνεις 250 ευρώ, για να μπεις στην πλατφόρμα και να δηλώσεις την αυθαίρετη κατοικία σου, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αν το αυθαίρετο βρίσκεται σε περιοχές NATURA, σε υδατορέματα, σε εξόδους διαφυγής του κόσμου, σε περιοχές που πρέπει να έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική, σε περιοχές που προστατεύονται από την Συνθήκη RAMSAR, σε υγροβιότοπους, σε παραλίες, σε πυρήνες δασών, σε αρχαιολογικούς χώρους.
-«Υπάρχουν δύο κατηγορίες αυθαιρέτων, εξήγησε. Στη μια είναι όλα τα αυθαίρετα που αναφέρονται παραπάνω και είναι όλα κατεδαφιστέα, ασυζητητί», είπε. «Στην άλλη είναι τα αυθαίρετα που έχουν αναπτυχθεί σαν μικρός οικισμός, κυρίως σαν επέκταση χωριών και κωμοπόλεων και έχουν δίκτυα, δρόμους, ρεύμα, νερό, δίκτυο υπονόμων. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πρέπει να καταγραφούν γιατί δεν γνωρίζουμε πόσα είναι».
Τι πετυχαίνουν οι ιδιοκτήτες με την υποβολή αίτησης
Σύμφωνα με το καθεστώς προστασίας του πολεοδομικού χωροταξικού νόμου, (άρθρο 55 του νόμου 4685/2020) θα πετυχαίνουν για το δασικό αυθαίρετο τους:
- Εξαίρεση από την κατεδάφιση
- Διαγραφή καταλογισμένων προστίμων
- «Πάγωμα» νέων προστίμων
- Συμψηφισμό προστίμων, όταν πρόκειται για τακτοποιημένα αυθαίρετα
- Επιπλέον αν το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι δασικό τότε πετυχαίνουν :
- Οριστική νομιμοποίηση
- Επιστροφή τελών και προστίμων
Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;
- Τα έγγραφα για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος (συμβόλαιο, κληρονομικό δικαίωμα κλπ).
- Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
- Δήλωση μηχανικού υπογεγραμμένη.
- Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντίρρησης, αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, εφόσον υφίσταται.
- Το αποδεικτικό έκδοσης και πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου 250 ευρώ.
- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.
Τι θα ισχύσει για τα ακίνητα που θα ενταχθούν σε καθεστώς νομιμοποίησης;
Για την υποβολή της αίτησης στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα απαιτείται έκδοση και πληρωμή, μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Σ. ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ. Σε περίπτωση, που το ακίνητο ανάλογα με την τελική έκβαση του Δασικού Χάρτη θα ενταχθεί σε καθεστώς νομιμοποίησης τότε θα κληθεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει το πρόστιμο νομιμοποίησης το οποίο θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάση της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να δημιουργηθεί «κουμπαράς» για περιβαλλοντικά έργα «δασικού ισοζυγίου», αναπλήρωσης των επιπτώσεων από την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων.
Πώς θα γίνεται η αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου;
Η αίτηση θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
α) Τα στοιχεία του υποβάλλοντος την αίτηση.
β) Η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας ή διαμονής στην αλλοδαπή.
γ) Το είδος του επικαλούμενου δικαιώματος.
δ) Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, των αντιρρήσεων, της αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό χαρακτήρα ή εμπίπτει σε χορτολιβαδική έκταση, εφόσον υφίσταται.
ε) Περιγραφή της κατοικίας, στην οποία αφορά η αίτηση, και των κατασκευών που την συνοδεύουν, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος.
στ) Οι γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87), των κορυφών των ορίων του γεωτεμαχίου.
ζ) Τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87) των κορυφών του περιγράμματος της κατοικίας και των δευτερευουσών κατασκευών που την συνοδεύουν.
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης;
- Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που τηρείται από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η είσοδος στην πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών taxis.
- Για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνεται ειδική ηλεκτρονική φόρμα.
- Γίνεται ο γεωχωρικός εντοπισμός του γεωτεμαχίου.
- Στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά σε περιοχή που λειτουργεί κτηματολόγιο, θα υπάρχει δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης «ειδικού αποσπάσματος» που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.
- Γίνεται ο γεωχωρικός εντοπισμός του περιγράμματος της κατοικίας και των τυχόν συνοδευουσών κατασκευών εντός του γεωτεμαχίου.
- Για την ολοκλήρωση της αίτησης απαιτείται η πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
- Μετά την υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου.