Ακίνητα Εκτός Σχεδίου – Όροι Δόμησης, Παρεκκλίσεις και Αρτιότητας

 Σε Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει τον περιορισμό των παρεκκλίσεων. Αυτό θα συμβεί διότι σήμερα με ειδικούς όρους και διατάξεις φωτογραφικής μορφής, γίνεται παραβίαση του βασικού άξονα για τις κατοικίες που είναι τα τέσσερα (4) στρέμματα. Πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα γενικής καταστρατήγησης των παρεκκλίσεων, μέσα από τις οποίες χτίζονται και εκτάσεις μέχρι και 2 στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου αλλά ο δραστικός περιορισμός αυτών.

Επισημαίνεται επίσης, πως η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά και της οικοδόμησης εκτός των θεσμοθετημένων περιοχών δεν συναντάται πουθενά στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως αρχικά μπαίνουν στο στόχαστρο οι πολύ μικρές αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές οι οποίες δίνουν την δυνατότητα της οικοδόμησης αγροτεμαχίων 750 ή και 1.200 τετραγωνικών μέτρων αντί των τεσσάρων στρωμάτων που είναι ο κύριος κανόνας για την εκτός σχεδίου δόμηση. Και αυτό διότι οι δύο πρότερες περιπτώσεις φέρνουν τα σημαντικότερα προβλήματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σενάριο για την πλήρη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (τα αυθαίρετα τα οποία δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια) με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης εγκαταλείπεται επειδή η ρύθμιση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με θέματα αντισυνταγματικότητας. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, όσα αυθαίρετα δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια ή υπερβαίνουν στην κάλυψη και στη δόμηση κατά 405 ή καθ’ ύψος σε ποσοστό άνω του 20% (δηλαδή τα αυθαίρετα που ανήκουν στην λεγόμενη Κατηγορία 5) τακτοποιούνται για 30 έτη.

Οι νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες ανακοινώθηκαν στις αρχές του έτους και σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, προβλέπουν να μην μπορεί να γίνει τακτοποίηση των ακινήτων με πολύ μεγάλες παραβάσεις (ειδικότερα για όσα ακίνητα δεν έχουν οικοδομική άδεια) μετά την 30η Ιουνίου του 2020.

Start typing and press Enter to search