Δασικά Αυθαίρετα – Η Νομιμοποίηση Κτιρίων

 Σε Κτηματολόγιο / Δασικοί Χάρτες, Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάταξη η οποία προβλέπει τη διατήρηση ενός αριθμού αυθαιρέτων στα δάση παραμένει, με τις οικιστικές πυκνώσεις που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά να μπαίνουν σε σειρά ανάρτησης. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους χάρτες, θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Λόγω της επικρατούσας κατάστασης με την πανδημία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πάει πίσω με τους προγραμματισμούς ωστόσο οι πηγές λένε πως σύντομα το θέμα θα έλθει στην ολομέλεια.

Η αλήθεια είναι πως έχει χαθεί αρκετός χρόνος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αναρτήσεις του Φεβρουαρίου να πάρουν παράταση μέχρι τον Ιούνιο σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ψήφισης του νόμου. Υπενθυμίζουμε πως το ΥΠΕΝ έχει γνωστοποιήσει πως οι αναρτήσεις που υπολείπονται θα έτρεχαν μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με τα δασικά αυθαίρετα και θα υπήρχε μια επίσημη πρόταση για να γίνει παρουσία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι Λέει το Νομοσχέδιο

Δασικά Αυθαίρετα Νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων θα καταβάλουν παράβολο αξίας 250 ευρώ ώστε να διασφαλίσουν την προσωρινή κατεδάφιση μέχρι να εξεταστεί η υποβληθείσα αίτηση τους. Στη συνέχεια, με την προϋπόθεση της έγκρισης θα διατηρηθεί η ιδιοκτησία τους για 30 έτη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να φέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως στον νόμο 4495/17 ο οποίος προβλέπει πολλές δόσεις και μικρά πρόστιμα που αφορούν την υπαγωγή του ακινήτου.

Οι Αναρτήσεις

Επιπροσθέτως, 60 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση δασικών χαρτών για τις οικιστικές πυκνώσεις δηλαδή όσες περιοχές εξαιρέθηκαν αρχικά από τη διαδικασία. Εκτός της διατήρησης θα είναι τα κτήρια τα οποία:

 • Δεν έχουν χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής που θεωρείται συνοδεύουσα της κατοικίας
 • Κτίρια και λοιπές κατασκευές οι οποίες έχουν ανεγερθεί μετά τις 28 Ιουλίου 2011.
 • Κτίρια και λοιπές κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες ανήκουν σε δίκτυο Νatura 2000, σε προστατευόμενους υγροτόπους, σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες είναι σε ισχύ οι ειδικές προστατευτικές διατάξεις του τοπίου ή της φύσης.
 • Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν να κάνουν με δύο περιπτώσεις: δημόσιο κτήμα, δάσος, αιγιαλό, αναδασωτέα έκταση, αρχαιολογικό χώρο, ζώνη παραλίας, ιστορικό τόπο, εκτός σχεδίου πόλεως, ρέμα, περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς που αφορούν την προστασία εναέριας κυκλοφορίας κα.

Αν σε περίπτωση που προκύπτει, ύστερα από διόρθωση πρόδηλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, κατοικία που υπάγεται στη διάταξη δεν διέπεται από την υπάρχουσα δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που τυχόν έχουν καταβληθεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και αν η πρότερη διαπίστωση γίνει σε οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.

Η Διαδικασία

Σε ότι αφορά το διαδικαστικό κομμάτι της υποβολής αίτησης:

Η κατάσταση η οποία επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού και την απομόνωση την οποία έφερε δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πάτε πίσω στις εκκρεμότητες σας με το Κτηματολόγιο. Έμπειροι μηχανικοί του γραφείου μας μπορούν να κάνουν μια σειρά από εργασίες που αφορούν:

 • Στο κτηματολόγιο, όπως να σας πληροφορήσουν για τα στοιχεία της κτηματογράφησης, να ελέγξουν τα προσωρινά στοιχεία της ανάρτησής σας, να υποβάλλουν δήλωση κτηματολογίου για την ιδιοκτησία σας  διαβιβάζοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα μέχρι την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς δήλωσης.
 • Στους δασικούς χάρτες όπως να σας πληροφορήσουν για τον χαρακτήρα της ιδιοκτησίας σας ή ακόμα και να υποβάλλουν αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

Οι Εξαιρέσεις

Σε ότι έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις που αφορούν του δασικούς χάρτες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι περιοχές εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών, για τις οποίες το 1975 είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης με τις οποίες άλλαξε νόμιμα ο χαρακτήρας τους (από δασικός σε αγροτικός).

Οι τέσσερις κατηγορίες των περιοχών είναι οι εξής:

 • Αναδασμοί
 • Διανομές (εποικιστικά)
 • Άδειες του Υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου
 • Απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αφού ο φόρτος θα μειωθεί αρκετά.

Ταυτοχρόνως, οι προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου επιτρέπουν τη μεταβίβαση ακινήτων, όταν έχει εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων η οποία τα κρίνει ως μη δασικά. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει εντός δύο μηνών η ανάλογη συμπληρωματική κύρωση του δασικού χάρτη, με την σχετική βεβαίωση που αφορά την έκδοση της απόφασης της ΕΠΕΑ και με μνεία για τον κίνδυνο να ακυρωθεί ο κυρωθείς δασικός χάρτης ύστερα από άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως.

Οι Επόμενες Αναρτήσεις

Παρακάτω ακολουθούν οι περιοχές που έπονται των επόμενων αναρτήσεων:

 •  Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου: Καλύμνου εκτός προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Πάτμου. Καρπάθου-Ηρωικής νήσου, Κάσου, Κω, Ρόδου εκτός προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Σύμης.
 • Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων: Ανδρου, Νάξου, Πάρου, Θήρας (μόνον ο Δήμος Ιητών).
 • Διεύθυνση Δασών Λέσβου: Λέσβου εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Κάτω Τρίτους, Παλαιόκηπου, Παππάδου, Περάματος, Πλακάδου, Μεσαγρού, Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Λουτρών, Μόριας, Μυτιλήνης, Παναγιούδας, Ταξιαρχών, Λήμνου.
 • Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας: Κέρκυρας εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Κερκυραίων, Αλεπού, Καναλιών, Κ. Κορακιάνας.
 • Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου: Ζακύνθου εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Ζακύνθου, Αργασίου, Βασιλικού, Καλαμακίου, Παντοκράτορος.
 • Διεύθυνση Δασών Χίου: Χίου εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Ανεμώνα, Θυμιανών, Ιωνίας, Καμπόχωρων, Μαστιχοχωρίων, Νεοχωρίου, Χίου.
 • Διεύθυνση Δασών Σάμου: Σάμου εκτός προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Σαμίων, Ικαρίας.
 • Διεύθυνση Δασών Χανίων: Χανίων εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνιάς, Νεροκούρου, Περιβολιών, Σούδας, Χανίων, Γαύδου.
 • Διεύθυνση Δασών Καστοριάς: Καστοριάς εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Δισπηλιού, Πολύκαρπης, Μαυροχωρίου.
 • Διεύθυνση Δασών Φλώρινας: Φλώρινας εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Φλώρινας, Φιλώτα, Βαλτόνερων.
 • Διεύθυνση Δασών Ξάνθης: Ξάνθης εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Ξάνθης, Αβατου, Εράσμιου, Εύλαλου, Μάγγανων.
 • Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: Ροδόπης εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αιγείρου, Μέσης (Τ.Κ. Αρωγής, Γλυφάδας, Παγουριών, Μέσης, Παραλίας Μέσης, Πόρπης), Κομοτηνής.
 • Διεύθυνση Δασών Έβρου: Έβρου εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλεξανδρούπολης, Ανθειας, Λουτρού.
 • Διεύθυνση Δασών Κορινθίας: Κορινθίας εκτός προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Κορίνθου, Λέχαιου, Περιγιαλίου, Κάτω Ασσου, Βραχατίου, Κοκκωνίου, Νεράντζας.
 • Επίσης αναμένεται ανάρτηση δασικών χαρτών σε: Πρέβεζα, Άρτα, Γρεβενά, Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λευκάδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Αιτωλοακαρνανία, Ναυπλίου, Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Φθιώτιδα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΙ

Με αίσθημα ευθύνης και θεωρώντας υποχρέωση μας να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας, το γραφείο μας θα παραμένει κλειστό και μέχρι νεωτέρας.
Συνεχίζουμε να είμαστε διαθέσιμοι και να εξυπηρετούμε με on line επικοινωνία στα social media και στο email:
? info@toposynthesis.gr
? www.toposynthesis.gr
 210 699 8937
? 697 4804 316

Start typing and press Enter to search