Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κτηματολόγιο – Πρόστιμα και Ληξιπρόθεσμες Δηλώσεις

Σύμφωνα με το Βήμα, το καλοκαίρι του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση των προστίμων που προβλέπεται από την νομοθεσία. Τα πρόστιμα αφορούν εκείνους που δεν υπέβαλαν την απαραίτητη δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο μέσα στο χρονικό περιθώριο της δοθείσας προθεσμίας και παράτασης. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ραντεβού των πολιτών οι οποίοι έλαβαν ”βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης” για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής σε μεταγενέστερο χρόνο, φτάνουν μέχρι και τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, μετά τις πρότερες διαδικασίες δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος χάριτος.

Οι δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και εκείνες της διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου ήταν απολύτως σαφείς λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν παρατάσεις. Έτσι και έγινε μέσω και των 2 εκ. μηνυμάτων που έστειλε το Taxis. Χαρακτηριστικές είναι και οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία στις περιοχές στις οποίες οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων έληγαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ότι έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις των μελετητών που ανέλαβαν τις κτηματογραφήσεις ”ο μηχανισμός των βεβαιώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης δούλεψε καλά και αναμένεται να οδηγήσει τελικώς σε αύξηση των δηλώσεων μέχρι και 25 %. Σε πολλές περιοχές τα ραντεβού φτάνουν μέχρι και το καλοκαίρι του 2020.” Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα δικαιώματα που χρήζουν διεκπεραίωσης με ραντεβού είναι περισσότερα από εκείνα τα οποία έχουν υποβληθεί με την γνωστή διαδικασία μέσα στις προθεσμίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό του Λασιθίου. Στην περιοχή αυτή τα τελευταία ραντεβού κλείστηκαν για τον μήνα Φεβρουάριο, στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο για τον Απρίλη και στην Ιεράπετρα και τη Νεάπολη για τον Μάιο.

Στο οροπέδιο Λασιθίου από τα 30.659 προεκτιμώμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα μόλις τα 18.868 δηλώθηκαν εντός των προθεσμιών ενώ κλείσθηκαν ραντεβού για τη δήλωση άλλων 17.528 δικαιωμάτων. Σε ότι αφορά τον Άγιο Νικόλαο από 127.233 δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα 92.126. Στην περιοχή της Ιεράπετρας από τα 171.598 δικαιώματα για τα 82.679 θα κατατεθούν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας με ραντεβού. Στη Σητεία από τα 214.526 δικαιώματα θα γίνει κατάθεση μέσω ραντεβού για 47.849.  Σε όλες αυτές της περιοχές της Κρήτης κλείστηκαν 23.400 ραντεβού για 250.182 δικαιώματα.

Στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία μέχρι τον Ιούνιο έχουν κλειστεί για 188.000 δικαιώματα έχουν κλειστεί 26.000 ραντεβού. Στην Αιτωλοακαρνανία θα κατατεθούν 85.000 δικαιώματα μέχρι τον Μάρτιο ενώ στο Ηράκλειο μέχρι το τέλος Απριλίου θα γίνει κατάθεση 270.000 δικαιωμάτων. Στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου θεωρούν πως μέσα από τη μέθοδο των ραντεβού το ποσοστό των δηλώσεων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επιβολή προστίμων για όσους δεν δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τις περιουσίες τους θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο του 2020. Περιμένουμε σύντομα (ίσως και μέσα στη μέρα) τις σχετικές ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)