Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κτηματολόγιο και Πρόστιμα με το Νέο Έτος

Στον Ελεύθερο Τύπο διαβάζουμε πως έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα στις αρχές του νέου έτους για εκείνους οι οποίοι δεν έλαβαν συμμετοχή στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων. Με την εκπνοή της προθεσμίας (29/11) περίπου ένας στους δύο ιδιοκτήτες των περιοχών στην οποίες έληξε η προθεσμία δεν ήταν συνεπής.

Ωστόσο, υπάρχει μια άτυπη παράταση του Κτηματολογίου, η οποία δίνει χρονικό περιθώριο 2 μηνών, στους πολίτες για να καταθέσουν τις αιτήσεις τακτοποιώντας τις εκκρεμότητες τους χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά. Πηγές του Κτηματολογίου, αναφέρουν στον Ελ. Τύπο πως αρκετοί πολίτες έκλεισαν ραντεβού για να έχουν τον χρόνο να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και να αποφύγουν τις ουρές. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε πως στο Βόλο αναμένεται η προανάρτηση στις 4 Δεκεμβρίου.

Η Λήξη της Προθεσμίας και η Συμμετοχή

Στις 29/11, όπως ήταν γνωστό, ήταν η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας για τις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας – Σποράδες (υπόλοιπο), Καστοριάς-Φλώρινας, Εύβοιας, Αχαΐας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίας και Αιγίου. Στις 18 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Στις 2/1/2020 λήγει η Λέσβος και η Λήμνος. Στις 22 Ιανουαρίου θα λήξει η προθεσμία για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Ο Φορέας εξηγεί πως οι πολίτες πρέπει να κινηθούν άμεσα διότι δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση. Στη συνέχεια θα πέσει βαρύς ο.. ”πέλεκυς” των επιβαρύνσεων σε όσους δεν τακτοποίησαν τις εκκρεμότητες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου, η συμμετοχή του κοινού θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα με τα χρονικά περιθώρια ολοένα και να στενεύουν. Κυρίως έως τις 20 Νοεμβρίου από τα 13.838.802 δικαιώματα που βρίσκονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 5.759.010 δηλώσεις. Πρώτοι στη συμμετοχή βρίσκονται οι ανήκοντες στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κω, Ρόδου και Καρπάθου όπου το ποσοστό των δικαιωμάτων που έχουν συλλεχθεί φτάνει το 83,80%, ενώ ακολουθούν οι Π.Ε. Πρεβέζης και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας σε ποσοστό 63,73%. Στη συνέχεια, έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 56,09%.

Σε άλλες περιοχές υπάρχουν χαμηλά επίπεδα συμμετοχής όπως στις Π.Ε. Λέσβου και Λήμνου στις οποίες ξεκίνησε η συλλογή των δηλώσεων προσφάτως και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 11,56%. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Π.Ε. Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου με την συλλογή των δηλώσεων να φτάνει το 14,81%. Από τις Π.Ε. Αττικής και Νήσων έχει συλλεχθεί μόλις το 16,37%.

Έγκαιρη Τακτοποίηση της Δήλωσης

Το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης του Γαλατσίου θα λειτουργεί ακόμη για 60 ημέρες. Οι πολίτες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωση της περιουσίας τους τους ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα.

Αν οι πολίτες καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην δήλωση δεν σημαίνει πως θα χάσουν την περιουσία τους. Ωστόσο, οι πηγές από τον Φορέα σημειώνουν πως θα υπάρξουν προβλήματα στην αξιοποίηση της περιουσίας, στη μεταβίβαση ακινήτων και στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν δικαστικά προβλήματα όπως και αυξημένο κόστος ένεκα της μελλοντικής ενεργοποίησης των ανάλογων προστίμων.

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα εκλείψει έτσι και ένας πολύ μεγάλος όγκος γραφειοκρατίας. Θα υπάρξει εκσυγχρονισμός στο πλαίσιο της διαχείρισης γης με τον κάθε πολίτη να έχει την δυνατότητα να μάθει όποτε το επιθυμεί διάφορες πληροφορίες για το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία επιθυμεί να κτίσει. Επιπλέον, γίνεται το καθοριστικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα υπάρχει η οικοδομική ρυμοτομική γραμμή, τα όρια προστατευόμενων περιοχών και δασικών εκτάσεων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι χρήσεις γης και τα όρια των οικοπέδων.

Τα Πρόστιμα

Όπως αναμένεται, μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν την περιουσία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλουν όσοι δεν ήταν συνεπείς είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που είχαν στην υποβολή της δήλωσης τους.

Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης ανέρχεται στα 35€ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (οικόπεδο, κατάστημα, διαμέρισμα κλπ). Για χώρους στάθμευσης και αποθήκες (βοηθητικούς χώρους) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, κάτι που σημαίνει πως έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται ως παρακολουθήματα στον τοίχο, το τέλος κτηματογράφησης για κάθε δικαίωμα είναι 20€. Σε αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από 2 δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για 2 μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό δικαιωμάτων στο σύνολο του που δηλώνεται στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας και εξειδικευμένοι και έμπειροι τοπογράφοι-μηχανικοί είναι πρόθυμοι να λύσουν τυχόν απορίες σας και να σας βοηθήσουν για την συμπλήρωση της δήλωσης σας.

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε!

ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
☎️ 210 699 8937
? 697 480 4316
? www.toposynthesis.gr
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)