Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κτηματολόγιο – Είσπραξη των Παγίων

Το θέμα το οποίο υπήρξε με την είσπραξη των παγίων και των τελών του Κτηματολογίου επανέρχεται στο προσκήνιο. Μιλάμε για τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1995 μέχρι το 2005 καθώς και για τις δηλώσεις του 2008. Ο αριθμός των ιδιοκτητών των ακινήτων ανέρχεται περίπου σε δύο εκατομμύρια. Η εκκρεμότητα είσπραξης των παγίων φτάνει σε ένα διάστημα είκοσι ετών πίσω. Μάλιστα, είχαν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιοι κάνοντας τις κατάλληλες ενέργειες το διάστημα που πέρασε με μια πρόσφατη ρύθμιση. Αυτή θα πήγαινε στον νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την γεωθερμία, παρόλο αυτά δεν προχώρησε λόγω πολιτικού κόστους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα έρχεται η είσπραξη των προηγούμενων τελών καθώς το Κτηματολόγιο έχει εισηγηθεί για το θέμα αυτό στο Υπουργείο. Η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου έχει δεσμευτεί πως θα ασχοληθεί έντονα με το θέμα αυτό έχοντας ως βασικό στόχο το ξεκίνημα των ανωτέρω εισπράξεων, αρχής γενομένης από το νέο έτος. Τα τέλη τα οποία παρέμεναν στο συρτάρι ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξεως των τριακοσίων ογδόντα έξι εκατομμυρίων από τα οποία 95 εκατομμύρια έχουν να κάνουν με τα κτηματόσημα τα οποία δεν έχουν ακόμη καταβληθεί. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το αναλογικό τέλος το οποίο ανέρχεται κοντά στο ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα θα εισπραχθούν ύστερα από την ανάλογη ανάρτηση των ειδοποιητηρίων που αφορούν τις οφειλές των προηγουμένων ετών. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα έχουν την δυνατότητα παραλαβής του ειδοποιητηρίου τους από την σελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσω του συστήματος ΤAXISnet με τους προσωπικούς κωδικούς τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να καταβάλουν τα χρωστούμενα ποσά στις συνεργαζόμενες τράπεζες της εταιρίας.

Τι Συμβαίνει με Κτηματόσημο και Αναλογικό Τέλος

Κτηματόσημο

Η είσπραξη που αφορά το κτηματόσημο για τα πιλοτικά προγράμματα έχει να κάνει με τα ακίνητα τα οποία εισήλθαν στο Κτηματολόγιο την δεκαετία του 90′. Τα ακίνητα ανέρχονται στον αριθμό των 6.700.000 και οι περιοχές που βρίσκονται είναι οι εξής: Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης το έτος 1995 με την στήριξη των κοινοτικών κονδυλίων δεν έγινε είσπραξη των τελών κτηματολογίου καθώς η τότε νομοθεσία δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Κατά τα έτη 2001-2002 η Κομισιόν διαπίστωσε πως το Κτηματολόγιο δεν ανταποκρινόταν όπως έπρεπε ένεκα και των κονδυλίων που είχαν δοθεί.

Έτσι ζήτησε την ανάκτηση των χρημάτων που είχαν διατεθεί για το εν λόγω έργο. Λίγο μετά αποφασίστηκε το πάγωμα της οικονομικής ενίσχυσης του Κτηματολογίου ένεκα της συνέχισης του έργου. Γι’αυτό το λόγο με την προκήρυξη των κτηματογραφήσεων το 2007 ο βασικός πόρος θα έρχονταν από τους πολίτες. Ο νόμος λοιπόν προέβλεπε την καταβολή του τέλους από όσους είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο από το πρώτο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε ισονομία και θα εξαλείφονταν οι πιθανότητες αδικίας προς τις νέες κτηματογραφήσεις.

Η Καταβολή του Τέλους

Καταβολή Τέλους

Ταυτόχρονα με τις κτηματογραφήσεις που έλαβαν χώρα  από το έτος 2008 και ύστερα καταβλήθηκε το κτηματόσημο αξίας 20 ή 35 ευρώ. Σε αυτά αντιστοιχούσε αναλογικό τέλος ίσο με ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας που είχε το ακίνητο. Ο αριθμός των δικαιωμάτων που έχουν να κάνουν με τα ακίνητα τα οποία είχαν αναλογικό τέλος είναι άνω του ενός εκατομμυρίου. Το τέλος αυτό καταβάλλεται μετά το πέρας της διαδικασίας της κτηματογράφησης. Καταβάλλεται από τους έχοντες την επικαρπία ή την κυριότητα και καθορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του ενός της χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου πέραν των 20.000 ευρώ. Αυτό θα προκύπτει από την παλαιότητα, τον όροφο αλλά και την τιμή της ζώνης.  Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτησίες που φτάνουν μέχρι τις 20.000 ευρώ δεν θα έχουν επιβάρυνση με το κομμάτι τους τέλους της κτηματογράφησης.

Στην περίπτωση ύπαρξης συνδικαιούχων οι 20.000 θα εξαιρεθούν για κάθε συνδικαιούχο. Το σκέλος που μεταβάλλεται θα επιμεριστεί στους τυχόν συνδικαιούχους (επικαρπωτής ή συγκύριος).  Το ανώτερο ύψος του αναλογικού σκέλους τής κτηματογράφησης ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ.

 

ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
☎️ 210 699 8937
? 697 480 4316
? www.toposynthesis.gr
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)