Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κλιματική Αλλαγή – 1 τρις Δένδρων για να Σωθεί ο Πλανήτης

Με μια μεγάλης κλίμακας δενδροφύτευση σε ολόκληρο τον πλανήτη με την οποία θα υπάρξει αύξηση περίπου ενός τρίτου των δέντρων θα αποφέρει στη Γη ένα τρις έξτρα δέντρα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη καθώς το σύστημα αυτό θα είναι αρκετά αποτελεσματικό και οικονομικό. Έτσι, θα σταματήσουμε έως έναν βαθμό την κλιματική αλλαγή κερδίζοντας χρόνο για να βρούμε άλλες λύσεις για την καταπολέμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης ωστόσο πολλοί επιστήμονες παραμένουν αρκετά σκεπτικοί με το πόσο η προαναφερθείσα λύση είναι ρεαλιστική και θα επιφέρει αποτέλεσμα. Μάλιστα, δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι ”πολύ καλό για να είναι αληθινό”.

Μια ομάδα ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης στην Ελβετία με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν έκαναν μια ανάλυση δορυφορικών παρατηρήσεων για 78.000 δάση. Σε αυτή την ανάλυση υπολόγισαν πόσα έξτρα δέντρα μπορεί να σηκώσει ο πλανήτης με τον αριθμό να ξεπερνά αρκετά τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Από την μελέτη αυτή βγήκε το συμπέρασμα πως μπορεί να φυτευτούν ανά τη Γη, δένδρα της τάξεως των 9 δις στρεμμάτων. Όσο είναι περίπου η έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε τα νέα δένδρα θα είχαν την δυνατότητα να απορροφήσουν περίπου 205 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά θα κατέληξαν στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την μείωση 25% του συνόλου των εκπομπών. Έτσι θα μπορούσε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μιας τέτοιας κλίμακας δενδροφύτευση θα οδηγούσε στη μείωση κατά δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.

Δενδροφύτευση

Οι Έρευνες και οι Αριθμοί

Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο της ατμόσφαιρας συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσε πως αν ο κόσμος επιθυμεί τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου έως το 2050 τότε θα χρειαστούν περίπου άλλα 10 δισεκατομμύρια στρέμματα δάσους. Το θέμα εδώ ήταν πως υπήρξε σχετική αβεβαιότητα με το πόσα δένδρα μπορεί να ”δεχθεί” ακόμη ο πλανήτης. Η νέα μελέτη φέρνει ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο λέει πως αν υπάρχει θέληση η μαζική δενδροφύτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στα σημεία στα οποία θα ήταν χρήσιμο να γίνει δενδροφύτευση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν έξι χώρες οι οποίες χρήζουν μεγαλύτερης αναγκαιότητας στην προσθήκη περισσότερων δένδρων. Αυτές είναι οι εξής:

  • Ρωσία (1.510 εκατ.)
  • ΗΠΑ (1.030 εκατ.)
  • Καναδάς (780 εκατ.)
  • Βραζιλία (500 εκατ.)
  • Κίνα (400 εκατ. στρέμματα)

Οι επιστήμονες συνιστούν να ξεκινήσει άμεσα η δενδροφύτευση. Αυτό πρέπει να γίνει διότι χρειάζονται περίπου 50-100 χρόνια για να ωριμάσουν τα δέντρα. Σε αυτό το βαθμό θα μπορούν να απορροφήσουν τον άνθρακα όσο περισσότερο γίνεται. Επίσης, έγινε λόγος και για την προστασία και φύλαξη των ήδη υπαρχόντων δασών.

Τι Έδειξε η Μελέτη

Σύμφωνα με τα όσα έδειξε η μελέτη, περίπου τα 2/3 της ξηράς της Γης (87 δις στρέμματα) μπορούν σήμερα να δεχθούν νέα δέντρα. Αντίθετα, τα 55 δις στρέμματα γης έχουν ήδη δέντρα. Από τα 32 δισεκατομμύρια ”άδενδρα” στρέμματα, τα 15 χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες ενώ τα εναπομείναντα 17 δις στρέμματα έχουν να κάνουν με υποβαθμισμένη γη ή εδάφη αραιάς φύτευσης. Από αυτά θεωρούν οι επιστήμονες πως τουλάχιστον τα 9 δισ. στρέμματα είναι ικανά να δεχθούν νέα δέντρα.

Ο βασικός ερευνητής, ο καθηγητής Τόμας Κράουδερ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης στην Ελβετία δήλωσε:

Η δενδροφύτευση είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή που δεν απαιτεί από τον πρόεδρο Τραμπ να αρχίσει άμεσα να πιστεύει στην κλιματική αλλαγή ή από τους επιστήμονες να βρουν νέες τεχνολογικές λύσεις για αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είναι ήδη διαθέσιμη λύση και η πιο φθηνή.

Ο καθηγητής υπολόγισε πως σήμερα υπάρχουν τρία δισεκατομμύρια δένδρα σε όλο τον πλανήτη. Αυτά είναι περίπου τα μισά από τότε που εμφανίστηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Οι εκτιμήσεις του καθηγητή λένε ότι κάθε έτος υπάρχει μια καθαρή απώλεια περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δένδρων, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Guardian”.

Οι Δηλώσεις των Καθηγητών

Στον αντίποδα, ο καθηγητής Σάιμον Λιούις του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), σύμφωνα με το BBC είχε αρκετές αμφιβολίες. Οι αμφιβολίες του είχαν να κάνουν με το κατά πόσο

Η δενδροφύτευση 900 εκατομμυρίων εκταρίων (εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων) μπορεί όντως να αποθηκεύσει 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, μια πολύ υψηλή εκτίμηση που δεν υποστηρίζεται από προηγούμενες μελέτες ή κλιματικά μοντέλα.

Ο καθηγητής Μάρτιν Λούκας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στην Αγγλία, δήλωσε:

Το φύτεμα των δένδρων που θα απορροφήσουν έως τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα, ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πιθανώς ακριβώς επειδή είναι όντως πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Με την σειρά του ο καθηγητής Μάιλς Άλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε:

Η αποκατάσταση των δένδρων απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που είναι διαθέσιμη για την κλιματική αλλαγή.

Συμπέρασμα

Αυτό το οποίο δεν έγινε ξεκάθαρο μέσω της μελέτης είναι ίσως η πεμπτουσία του ζητήματος αυτού. Πως και από ποιόν θα γίνει η χρηματοδότηση για το τιτάνιο πλην ουσιαστικό και χρήσιμο αυτό έργο  και πως θα υλοποιηθεί η μαζική δενδροφύτευση. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην μελέτη υπολόγισαν πως το κόστος για την φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων ανέρχεται στα τριακόσια δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα μικρό και είναι μέσα στις δυνατότητες όλων μας. Ξεκινώντας από εκείνους που έχουν τα χρήματα για να προσφέρουν το κάτι παραπάνω όπως οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις καθώς και εμείς οι απλοί πολίτες. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται πέρα από την αναγκαία πολιτική βούληση είναι και η δική μας θέληση να βοηθήσουμε ο καθένας όπως και όσο μπορεί. Άλλωστε, δεν αφορά μόνον έναν ή μόνο λίγους. Aφορά τον καθένα μας ξεχωριστά και συνάμα όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας μαζί.

Η Βρετανία τον μήνα που μας πέρασε αποφάσισε να γίνει η πρώτη χώρα της G7 η οποία δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050 υποκινώντας μια παγκόσμια δράση υπέρ του περιβάλλοντος. Ο παγκοσμίου φήμης φυσιοδίφης και παρουσιαστής Ντέιβιντ Ατένμπορο έκανε μια βαρυσήμαντη δήλωση ενώπιον των Βρετανών βουλευτών:

Είναι απολύτως ουσιώδες να γίνει η δέσμευση αυτή καθώς πρέπει να αποφύγουμε μια μαζική κοινωνική αναταραχή. Τα προβλήματα σε 20-30 χρόνια θα είναι τόσο μεγάλα που θα αποτελούν αιτία για κοινωνική αναταραχή, για αλλαγές στο τι ακριβώς τρώμε και στο πως ζούμε. Το πιο ενθαρρυντικό πράγμα που διακρίνω είναι ότι η φωνή των αυριανών ψηφοφόρων ήδη ακούγεται πολύ, πολύ ξεκάθαρα.

 

ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
☎️ 210 699 8937
? 697 480 4316
? www.toposynthesis.gr
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)