Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Καταβολή ΕΝΦΙΑ και Διευκόλυνση στις Μεταβιβάσεις

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τα μέτρα για να μειωθεί η γραφειοκρατία σε ότι έχει να κάνει με τις συναλλαγές σε ακίνητα  και τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών. Οι ανακοινώσεις έλαβαν χώρα στην καθιερωμένη ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας, μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, που έγινε στην Πάτρα.

Οι Ανακοινώσεις

Ο υφυπουργός στην ομιλία του ανακοίνωσε τα εξής:

  • Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και γίνεται δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, να παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά την μεταβίβαση ακινήτου και να αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ρύθμιση, ύστερα από συνεννόηση με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πουλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει. Η ρύθμιση αυτή, πρόσθεσε, εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και το Δημόσιο που θα εισπράττει άμεσα το ποσό του φόρου.
  • Τίθεται σε λειτουργία εντός του 2020 σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου που θα καλύπτει τις δηλώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτου, δωρεών – γονικών παροχών, κληρονομιών, χρηματικών δωρεών και κερδών από τυχερά παίγνια. Από το ίδιο σύστημα θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ τα συμβόλαια μεταβίβασης αντί της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Ο υφυπουργός τόνισε πως τα μέτρα αυτά θα προστεθούν σε όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί για την αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις καθώς και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην οικοδομή. Επιπλέον μέτρα είναι αυτά της έκπτωσης των δαπανών αναβάθμισης των ακινήτων καθώς και της δυνατότητας εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς έως και σε 48 δόσεις. Ο κ. Γεωργαντάς συνέχισε λέγοντας πως οι βασικές αρχές της στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ότι ο πολίτης θα μπορεί να αντλεί από τα αρχεία που έχει στη διάθεση του το Δημόσιο, οποιοδήποτε στοιχείο τον αφορά. Επιπρόσθετα, η εκάστοτε υπηρεσία του Δημοσίου δεν θα ζητά από τον πολίτη έγγραφα και δεδομένα που διαθέτει ήδη μια άλλη υπηρεσία. Έτσι, οι υπηρεσίες θα υποχρεώνονται να συνομιλούν μεταξύ τους.

Μείωση Γραφειοκρατίας και ΔΕΔΔΗΕ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς στην ομιλία του δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για να μειωθεί επιτέλους η γραφειοκρατία στις συναλλαγές επί ακινήτων. Μάλιστα, ανέφερε πως πριν λίγες μέρες έγινε η εγκατάσταση του τερματικού ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο της Αθήνας κάτι που έδωσε τέλος στην ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων της πρωτεύουσας σε σχέση με τα δημοτικά τέλη για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί απέναντι στον κόσμο ο οποίος περιμένει την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Επίσης, θα πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος σε όλους τους ιδιοκτήτες. Ο κ. Παραδιάς δήλωσε ακόμη:

  • Την κατά το ήμισυ μείωση της υποχρέωσης ηλεκτρονικών δαπανών ύψους 30 % επί των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια ή να γίνει συνδυασμός με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου και στα εισοδήματα από τυχόν μισθώματα.
  • Η έκπτωση 40% για δαπάνες αισθητικής, ενεργειακής κλπ αναβάθμισης των ακινήτων να νομοθετηθεί από όλες τις δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων όπως επίσης και από οποιοδήποτε φόρο του Δημοσίου.
  • Να γίνει επαναφορά της έκπτωσης στα ασφάλιστρα των κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα έτσι ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση. Με αυτόν τον τρόπο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οι πληγέντες δεν θα στρέφονται προς το κράτος για τυχόν αποζημιώσεις.
  • Να τεθεί σε ισχύ η έκπτωση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με εφάπαξ καταβολή του προστίμου ως τον Ιούνιο του 2020.
  • Η ταυτότητα του κτιρίου να έχει ισχύ για όλα τα κτίρια.

Η κ. Αθανασιάδη, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας δήλωσε ότι για τη σύνταξη ενός συμβολαίου στις μέρες μας χρειάζονται 23 πιστοποιητικά από δεκάδες φορείς και χρονική διάρκεια μέχρι 6 μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να ακυρώνεται η συναλλαγή. Επίσης, είπε ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών με ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο είναι άδικη. Χαρακτηριστικά δήλωσε μια περίπτωση κατά την οποία ιδιοκτήτης από την Πάτρα καλείται να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο 7 φορές υψηλότερο από τον κύριο. Κάλεσε επίσης το Δημόσιο να πάψει να χρησιμοποιεί την διαδικασία μεταβίβασης ως μέσο για τη συγκέντρωση στοιχείων για το ακίνητο.

Στην ίδια εκδήλωση ειπώθηκαν και τα παρακάτω:

  • Ο φοροτεχνικός κ.  Μουζάκης ανέπτυξε τις βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
  • Ο κ. Θανάσης Καρκατζούλης, Συμβολαιογράφος και μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία που διέπει την σύνταξη συμβολαίων.
  • Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Αθανάσιος Ζούπας  σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία δέχεται πόλεμο επειδή είναι εύκολος στόχος.
  • Ο υπεύθυνος του προγράμματος ασφάλισης κτιρίων μελών ΠΟΜΙΔΑ κ. Κεχαγιάογλου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χαιρετισμός απηύθυναν επίσης ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Παπάκος και ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής κ. Χαραλαμπόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος τόνισε το θέμα της ανόδου των τιμών και μισθωμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως λόγω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, του προγράμματος ”Χρυσή Βίζα” και των μισθώσεων τύπου AirBNB. Αντίρροπα λειτουργεί η συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω της κρίσης, η αύξηση της προσφοράς με την διάθεση στην αγορά των ακινήτων που έχουν κατάσχει οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση καθώς και η μείωση του πληθυσμού.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)