Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Αύξηση της Ταχύτητας του Ανέμου και Πράσινη Ενέργεια

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το BBC (την οποία διαβάσαμε και στο ΑΠΕ), η παγκόσμια ταχύτητα του αέρα αυξάνεται σημαντικά από το 2010 και μετά ενώ υπήρχαν δεκαετίες στις οποίες μειωνόταν. Οι ερευνητές θεωρούν πως η αύξηση στην ταχύτητα του αέρα θα προκαλέσει και αύξηση στην παραγόμενη ενέργεια σε ποσοστό 37%. Από το 1980, οι επιστήμονες παρατηρούσαν συνεχή μείωση της ταχύτητας των ανέμων στον κόσμο, η οποία αν είχε μείνει σε αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα θα είχε προκαλέσει μια μείωση της τάξης του 21% στην ταχύτητα του ανέμου.

Οι συντάκτες της έρευνας αυτής η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ”Nature Climate Change” υποστήριξαν ότι η πτώση αυτή θα είχε μειώσει τη διαθέσιμη ποσότητα ισχύος από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, αν συνεχιζόταν στον ίδιο ρυθμό. Οι επιστήμονες ωστόσο δεν είναι βέβαιοι για τα αίτια που προκαλούσαν αυτή την πτώση. Μια θεωρία υποστήριζε πως η αυξανόμενη αστικοποίηση ή το ”πρασίνισμα” της γης αύξαναν την τραχύτητα του εδάφους μειώνοντας την ταχύτητα των ανέμων.

Η παρούσα μελέτη μας δείχνει πως η ιδέα της τραχύτητας της επιφάνειας της γης δεν ήταν αρκετή ως εξήγηση για τις αλλαγές αυτές. Αναλύοντας τα δεδομένα για τον καιρό από 9.000 επίγειους σταθμούς και σε συνδυασμό με τα στατιστικά στοιχεία, οι ερευνητές έδειξαν πως από το 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει σημαντική αύξηση της ταχύτητας του ανέμου. Ο κ. Αντριάν Σαπέλ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δήλωσε τα εξής:

Όταν μιλάμε για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εννοούμε την θέρμανση της επιφάνειας της Γης η οποία δημιουργεί διαβάθμιση στην πίεση και επομένως στον άνεμο.

Ο ίδιος συνέχισε:

Αλλαγές σε αυτές τις κυκλοφορίες έχουν αυξήσει την ταχύτητα του ανέμου. Μια εναλλακτική εξήγηση στην αλλαγή της ταχύτητας του ανέμου είναι οι μεταβολές στην τραχύτητα της επιφάνειας του εδάφους. Είναι απίθανο βέβαια ότι η τραχύτητα προκαλεί αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου από μόνη της. Είναι πολύ πιθανό ότι ο συνδυασμός της αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και την τραχύτητα του εδάφους εξηγεί τις αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου.

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν πως το εύρημα αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για την βιομηχανία της αιολικής ενέργειας. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί για την επόμενη δεκαετία, η αιολική ενέργεια θα φτάσει σε 3,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες το έτος 2024, μια αύξηση ύψους 37%. Οι ερευνητές υπολογίζουν πως η αύξηση στην ταχύτητα του ανέμου θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια ωστόσο στη συνέχεια θα μειωθεί και πάλι.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)