Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Ψηφιακό Δίκτυο Περιουσιών – Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο

 

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στη Βουλή θεσμοθετεί τον ψηφιακό χάρτη και με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται η διασύνδεση του κτηματολογίου με το taxis αλλά και άλλες υπηρεσίες. (e-poleodomia, e-adeies, την επερχόμενη ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων κα).

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και η διασύνδεση του με τις αντικειμενικές αξίες και τον υπολογισμό αυτών καθώς και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κόμματα, δήλωσε ο κ. Καλογιανάκης πρόεδρος των αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών στο ”Παρόν”.

Ο κ. Καλογιαννάκης είπε:

Η θεσμοθέτηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, ο οποίος βασίζεται στο Κτηματολόγιο, και ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές εκτός σχεδίου είναι δύο πρωτοβουλίες, οι οποίες  οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας και την εξάλειψη αδικιών.

Σε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας ”Καθημερινή” διαβάζουμε πως θα είναι ιδιαίτερα βαριά η τιμωρία για όσους έχουν κρύψει το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας τους ώστε να αποφύγουν τους φόρους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα κάνει προσπάθειες να τους εντοπίσει ύστερα από την ολοκλήρωση του κτηματολογίου στην διαδικτυακή σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

To Άρθρο για το Κτηματολόγιο

Ο κ. Καλογιαννάκης, πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα ”Παρόν της Κυριακής” στο οποίο ανέφερε τα εξής:

”Θα αναρωτηθεί ένας απλός πολίτης: «Μα, καλά, πώς μπορεί να συνδέεται το Κτηματολόγιο με τις αντικειμενικές αξίες;. Η απάντηση είναι απλή. Σε αναπτυγμένες χώρες, που διαθέτουν Κτηματολόγιο εδώ και χρόνια, το Κτηματολόγιο συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες και δύναται να οδηγεί σε δικαιότερη φορολογική πολιτική. Ας δούμε όμως το πρόβλημα από την αρχή. Είναι γνωστό ότι οι αντικειμενικές αξίες κάθε άλλο παρά αντικειμενικές είναι, ενώ απέχουν αρκετά από τις εμπορικές.

Όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δεν έχουν οδηγήσει σε λύση του προβλήματος, είτε γιατί υιοθετούν οριζόντια αντιμετώπιση στις αρχικές τιμές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών είτε γιατί αποτελούν προϊόν βιαστικών διαδικασιών, που δεν σέβονταν τους επαγγελματίες που επιφορτίζονταν με τον υπολογισμό τους έναντι υπερβολικά χαμηλών αμοιβών.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι οι αντικειμενικές αξίες καθορίζουν τον υπολογισμό περίπου 20 φόρων που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία. Από τον φόρο μεταβίβασης, για όσους έχουν την τύχη να μεταβιβάσουν, την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε όλοι όσοι κατοικούμε σε αυτήν τη χώρα. Είναι γνωστό, ακόμα, ότι το Κτηματολόγιο είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας. Συνεπώς, η σύνδεσή του με τις αντικειμενικές αξίες μπορεί να βοηθήσει τεχνικά στον γρηγορότερο και δικαιότερο υπολογισμό τους και αυτό συνιστά έναν από τους βασικούς λόγους που πρέπει να έχουμε Κτηματολόγιο.

Γι’ αυτό, όλοι πρέπει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους σε αυτό, ακόμα και αν έχει λήξει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε δικαιότερη φορολογική πολιτική και να εκλείψουν οι αδικίες που υπάρχουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και άλλων πολλών φόρων.

Την τελευταία περίοδο, στον δημόσιο διάλογο εμφανίζονται δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η θεσμοθέτηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, ο οποίος βασίζεται στο Κτηματολόγιο, και ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές εκτός σχεδίου. Και οι δύο πρωτοβουλίες οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας και την εξάλειψη αδικιών, ωστόσο απαιτούν προσοχή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών στις  εκτός σχεδίου περιοχές ανακύπτουν δύο βασικά ζητήματα: Αφενός υπάρχουν από πολυτελείς βίλες μέχρι πολύ παλιές μικρές αγροτικές κατοικίες στην ίδια περιοχή και επομένως δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν μαζικά οι αξίες των ακινήτων αυτών. Αφετέρου δεν υπάρχουν αξιόπιστα γρήγορα εργαλεία για τον δίκαιο υπολογισμό τους.

Επομένως, η λειτουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη και η διασύνδεσή του με τον υπολογισμό των αντικειμενικών άξιων, καθώς και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, είναι ανάγκη να στηριχθούν διακομματικά, με τη στήριξη όλης της κοινωνίας, ώστε να έχουμε δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι κατοικούμε σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα”.

Οι Αδήλωτες Περιουσίες

Όπως είπαμε και παραπάνω σε ότι έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος των περιουσιών τους η τιμωρία θα είναι αρκετά βαριά. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε εντοπισμό αυτών μέσω της διαδικτυακής σύνδεσης των συστημάτων μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου. Πιο συγκεκριμένα, στην ”Καθημερινή” διαβάσαμε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τους είτε το σύνολο της περιουσίας τους είτε παραποιώντας τα στοιχεία της περιουσίας που διαθέτουν (ψεύδη τετραγωνικά μέτρα ή μη δήλωση ακινήτων). Κάνοντας αυτές τις κινήσεις ο φόρος μεταβίβασης έρχεται πλέον κατά πολύ μειωμένος. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΑΑΔΕ με τη διασύνδεση τους θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχείου του κτηματολογίου. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουν όλα τα ακίνητα και τα στοιχεία που αφορούν εμπράγματα δικαιώματα όπως την επικαρπία, την κυριότητα κλπ. Επιπρόσθετα θα εντοπίζονται και όσα βρίσκονται στις περιοχές οι οποίες είναι εντός και εκτός σχεδίου πόλεως. Τέλος θα πραγματοποιείται διασταύρωση των στοιχείων του κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο Ε9.

Η Διασύνδεση του Συστήματος

Με τη διασύνδεση των 2 συστημάτων θα γίνεται η διασταύρωση ώστε να αναζητούνται οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (αρρύθμιστες και απλήρωτες) ενώ ο φορολογούμενος διαθέτει μεγάλη περιουσία. Επιπλέον, θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες που όπως προαναφέραμε, έχουν δηλώσει ψευδή αξία για τα ακίνητα τους. Στις μέρες μας οι αρμόδιοι δεν έχουν εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας. Άρα, για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπάρχει η δυνατότητα για την εφορία να προστατέψει και να διασφαλίσει τις απαιτήσεις που αφορούν το Δημόσιο.

Αν λοιπόν οι φορολογούμενοι εντοπιστούν μετά τη διασταύρωση των στοιχειών πως έχουν παραποιήσει στοιχεία για τα ακίνητα τους ή έχουν αποκρύψει ακίνητα θα υπάρχει μια γερή τιμωρία. Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν ψευδή στοιχεία κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο (τόκος εκπρόθεσμης καταβολής), πρόστιμο για υποβολή ανακριβών δηλώσεων σε φόρο ακινήτων και με επιβολή κύριου αλλά και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)