Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

ΥΠΕΝ – Σχέδιο για Αυθαίρετα

Το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως στόχο την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (κυρίως των μεγάλων) αυξάνοντας τα πρόστιμα και κάνοντας κλειστή την προθεσμία. Αυτό θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας του εκάστοτε κτιρίου με την διαδικασία των νομιμοποιήσεων να παραμένει ανοιχτή για τυχόν μικρές παρεμβάσεις. Αξίζει να αναφέρουμε πως η 8η Νοεμβρίου είναι η εκπνοή για την προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων με βάση τον νόμο 4495/17. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα δώσει παράταση στον πρότερο νόμο.  Η κυβέρνηση δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Στο θέμα αυτό έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση από τον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος χωρίς ακόμη να έχει παρθεί η τελική απόφαση.

Τι λέει το Σχέδιο

Όπως διαβάζουμε σε κάποια ρεπορτάζ στο ”Πρώτο Θέμα” και στο ”Βήμα” το νέο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τα εξής:

  1. Μέσα από την Ταυτότητα Κτιρίων θα δοθεί μια στάνταρ προθεσμία σε αυτούς οι οποίοι διαθέτουν εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα ή σε όσους έχουν διαπράξει μεγάλες παραβάσεις. Το σχέδιο στοχεύει στην έγκαιρη τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με τα πρόστιμα να είναι αρκετά τσουχτερά.
  2. Με το τέλος της δοθείσας περιόδου η δυνατότητα για τακτοποίηση θα κλειδώσει για τις εν λόγω μεγάλες παρεμβάσεις. Αντίθετα, για τις μικρότερες αυθαιρεσίες η τακτοποίηση θα παραμείνει διαθέσιμη.

Τι Προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Στέλεχος του ΥΠΕΝ, ανέφερε στο ”Βήμα” πως το ΤΕΕ στο τραπέζι των συζητήσεων κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει. Αυτή η πρόταση έχει να κάνει με την λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα περιλαμβάνει αναλυτικά την καταγραφή της κατάστασης όλων των κτιρίων της χώρας στις μέρες μας. Μέσα από αυτή θα μπορεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να πραγματοποιείται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Το σκεπτικό της πρότασης είναι το εξής:

Με την καταγραφή των πληροφοριών κάθε κτιριακής εγκατάστασης θα ζητείται από μηχανικό να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο για να διαπιστώσει αν έχουν υπάρξει αυθαιρεσίες. Ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να δηλώσει αληθή στοιχεία, σε αντίθετη περίπτωση στην οποία θα δώσει ψευδή θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις. Αν λοιπόν ο μηχανικός δώσει θετική δήλωση θα παραπέμπεται σε ειδική πλατφόρμα, όμοια με αυτή των αυθαιρέτων.

Μέσα από την Ταυτότητα Κτιρίων θα δοθεί μια συγκεκριμένη προθεσμία σε όσους έχουν μεγάλες παραβάσεις ή αυθαίρετα εξ ολοκλήρου κτίσματα. (Όσα ξεπερνούν το 40% των επιτρεπόμενων μεγεθών δόμησης, κάλυψης και ύψους κατηγορίας 5 του νόμου 4495/2018) για να γίνει τακτοποίηση. Τα πρόστιμα θα είναι πιθανόν τσουχτερά. Η δυνατότητα τακτοποίησης θα κλειδώσει ενώ για τις μικρότερες αυθαιρεσίες θα είναι διαθέσιμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σημείωσαν κύκλοι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην συνέχεια δήλωσαν πως αν δοθεί αυτή η δυνατότητα τότε εκείνοι οι οποίοι έχουν μικρές αυθαιρεσίες δεν θα είναι δυνατό να μεταβιβάσουν την περιουσία τους. Η αγορά ακινήτων θα παγώσει. Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως το 75% των δηλώσεων αυθαιρέτων έως σήμερα είναι σε κτίρια με οικοδομική άδεια.

Παρόλα αυτά εκκρεμεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για να ενεργοποιηθεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα και η διαδικασία μέχρι την λειτουργία της πλατφόρμας μπορεί να καθυστερήσει μερικούς μήνες. Μάλιστα, έχει γίνει πρόταση για παράταση του νόμου 4495/17.

Τι Αναφέρουν οι Νέοι Κανόνες

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με δηλώσεις του στο ”Βήμα” ανέφεραν πως είναι αναγκαίο να γίνει το σωστό ξεκαθάρισμα ώστε να προχωρήσει ο ανάλογος πολεοδομικός σχεδιασμός. Η ανάγκη για μια ξεκάθαρη εικόνα για την αυθαίρετη δόμηση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Με την απώλεια της εικόνας για το μέγεθος της έκτασης των παραβάσεων, δεν γίνεται να προχωρήσει η χωροθέτηση των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης και οι Περιοχές Αυξημένης Επιβάρυνσης Συντελεστή.

Αν δεν πραγματοποιηθεί χωροθέτηση των συγκεκριμένων ζωνών, δεν μπορεί να προχωρήσει η λειτουργία των Μεταφορών Συντελεστή Δόμησης. Αν δεν υπάρξει λειτουργία του ΜΣΔ, αυτομάτως δεν γίνεται να νομιμοποιηθούν τα μεγάλα αυθαίρετα που ανήκουν στην κατηγορία 5. Ο νομοθέτης πρόβλεψε ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα που έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες παρανομίες την εξαγορά Τίτλων Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης από την Τράπεζα Γης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τίτλοι ΜΣΔ περιλαμβάνουν περίπου 450.000 τ.μ. οι οποίοι έχουν εκδοθεί πριν από αρκετά χρόνια, παρόλα αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί. Μέσα σε αυτό αποκλείονται του υπολογισμού όσοι θα πρέπει να εξαγοραστούν από ιδιοκτήτες που διαθέτουν μεγάλα αυθαίρετα για να μπορεί να γίνει η νομιμοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο χωρίς Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Στις μέρες μας μόνο το 20% από την ελληνική επικράτεια διαθέτει πολεοδομικά σχέδια. Σύμφωνα πάντα πληροφορίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο στόχος είναι μέσα σε μια τετραετία στις 1063 δημοτικές ενότητες της Ελλάδος, οι χρήσεις γης να καλύπτουν περίπου το 55% και σε μια εξαετία το 90%. Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν πως σύντομα θα παρουσιαστούν οι νέοι κανόνες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκολλήσει η χωροθέτηση των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή. Τα κωλύματα παρουσιάστηκαν εξαιτίας της απροθυμίας των δήμων στον ορισμό τους. Τον ερχόμενο μήνα (Οκτώβριο) θα είναι έτοιμος ο νόμος που αφορά τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης και η ενεργοποίηση του θεσμού που έχει να κάνει με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Η Αυθαίρετη Δόμηση

Στο ρεπορτάζ της κ. Τζάννε για το ”Πρώτο Θέμα” διαβάζουμε τα εξής.

‘Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχει να κάνει με την χάραξη κόκκινης γραμμής για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και τις κατεδαφίσεις.   Επίσης στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως στα δέκα τελευταία χρόνια του μνημονίου και της μεγάλης οικονομικής ανέχειας, πάντως, αισίως επιβίωσαν 4 νόμοι και άλλες τόσες προειδοποιήσεις για γκρέμισμα αυθαιρέτων. Ωστόσο οι περισσότερες κυβερνητικές εξαγγελίες έπεσαν στο κενό. Ούτε οι μεγάλες παραβάσεις παραβάσεις συνδέθηκαν µε το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο για να «πληρωθούν» τα ανεξόφλητα γραμμάτια από την επιβάρυνση που έφεραν, η ασύδοτη εκτός σχεδίου δόμηση και οι αυθαιρεσίες στο περιβάλλον, ούτε Τράπεζα Γης ενεργοποιήθηκε, η οποία θα έδινε διέξοδο στη διαχείριση των δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησή ούτε βέβαια η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που είχε προβλεφθεί µε νόμο από το 2010, µε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα αν και έχει εγκριθεί από το ΣτΕ”.

Η επιβολή ”κόκκινης γραμμής” στην αυθαίρετη δόμηση πραγματικά έχει καταντήσει ένα ανέκδοτο για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει το ρεπορτάζ της κ. Τράτσα για το ”Βήμα”. Στο ίδιο ρεπορτάζ συνεχίζει:

”Οι παθογένειες συνεχώς αυξάνονται στο δομημένο περιβάλλον από το 1968 έως σήμερα, περίπου 10 ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων υπόσχονταν να βάλουν τέλος στην πολεοδομική παράνοια. Άλλωστε, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, μετά από κάθε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετης δόμησης εμφανίζεται μια νέα γενιά αυθαιρέτων”.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)