Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

ΥΠΕΝ και Θεσμοί Για τα Ενεργειακά

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβάσαμε τα εξής. Το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η οποία ξεκίνησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την προηγούμενη εβδομάδα. Οι βασικές θέσεις του υπουργείου έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση ενός ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία καθώς και ο αποκλεισμός της επανάληψης μηχανισμών τύπου ΝΟΜΕ οι οποίοι και ζημίωσαν με πολλά εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ χωρίς ουσιαστικά να επιτευχθεί ο στόχος για το άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειες.

Οι Δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η Καταδίκη της ΔΕΗ

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε θεσμούς και ΥΠΕΝ θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των θεσμών. Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ διέθετε στους ανταγωνιστές προμηθευτές ρεύματος, την παραγωγή της (λιγνιτική και υδροηλεκτρική) ήταν η λύση η οποία προήλθε ύστερα από συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους. Αυτό έγινε ώστε να συμμορφωθεί η χώρα ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο καταδίκασε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως τα ΝΟΜΕ ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και καταργήθηκαν με νόμο της σημερινής κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η Κομισιόν θεωρεί πως υπάρχει ακόμη ζήτημα συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρά το ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν θεωρείται πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα και επιπλέον η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε βάθος 8ετίας.

Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, η Κομισιόν για την περίπτωση κατά την οποία δεν θα εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την απολιγνιτοποίηση, βρίσκεται προς αναζήτηση ασφαλιστικής δικλείδας. Μια πρόταση η οποία τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την διάθεση ενέργειας από τη ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες χωρίς την ύπαρξη δημοπρασιών αλλά με διοικητικά οριζόμενη τιμή. Επιπροσθέτως, ασκούνται πιέσεις ώστε να περιληφθούν στους αγοραστές  και οι προμηθευτές ρεύματος. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει πως οι προμηθευτές δεν έχουν πλεονέκτημα έναντι της ΔΕΗ. Αυτό συμβαίνει διότι η αποκλειστικότητα της ΔΕΗ στην παραγωγή λιγνίτη – (ένεκα και της αύξησης των τιμών δικαιωμάτων της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κάτι που σημαίνει επιβάρυνση των λιγνιτών) – είναι βάρος και όχι πλεονέκτημα.

Τα Νέα Δεδομένα της Αγοράς

Από την κυβέρνηση τονίζεται πως το θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα εξετάζεται πλέον σε διαφορετική βάση καθώς έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην αγορά. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο σταδιακός περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η εκτόξευση τους κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, η απολιγνιτοποίηση, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός καθώς και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα μέσα του 2020. Από τις ίδιες πηγές σχολίαζαν τα εξής:

Παραμένουμε συνεπείς στις θέσεις μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση προταθεί από την άλλη πλευρά. Άλλωστε αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία.

Από τις πηγές αυτές εκτιμάται ότι υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει ούτε τώρα συμφωνία.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)