Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

ΥΠΕΝ για Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Αυθαίρετα

Το ΥΠΕΝ με ανακοίνωση του ανέφερε πως οτιδήποτε συμφωνήθηκε ανάμεσα σε ΥΠΕΝ, ΠΟΜΙΔΑ και ΤΕΕ θα ισχύσει απαρεγκλίτως. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε μια απάντηση στην ΠΟΜΙΔΑ η οποία θεωρεί πως η ταυτότητα του κτιρίου δεν πρέπει να ισχύει για διάφορα τμήματα του εκάστοτε κτιρίου αλλά για ολόκληρα τα κτίρια. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών κτηρίων καθώς και προβλήματα σε μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα να πληγεί η κτηματαγορά.

Η Αντίδραση του ΥΠΕΝ

Χθες το μεσημέρι (19/11) το ΥΠΕΝ έβγαλε ανακοίνωση μέσω του Γραφείου Τύπου στην οποία απαντά ουσιαστικά στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ”Τα Νέα” και το οποίο ανέφερε πως θα μπλοκαριστούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ανέφερε τα εξής:

 Για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων ισχύουν όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό  και τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά και ανακοινώθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019.  Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τι Αναφέρεται στα ‘Νέα’

Στο δημοσίευμα με τίτλο ”Μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων” του κ. Γιόγιακα διαβάζουμε για ηλεκτρονικό κομφούζιο από το ερχόμενο καλοκαίρι στις πολυκατοικίες. Αυτό θα συμβεί διότι υπάρχει αύξηση του κόστους των μεταβιβάσεων με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα στην αγοραπωλησία ακινήτων (σε ορισμένες περιπτώσεις όλων των ακινήτων μίας πολυκατοικίας), καθυστερήσεις στην αγορά ακινήτων και διατάραξη σχέσεων ανάμεσα σε συνιδιοκτήτες πολυκατοικιών. Αυτές είναι κάποιες από τις επιπτώσεις που θα επέλθουν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από τον Ιούλιο του επόμενου έτους επίκειται η εφαρμογή του νέου νόμου για τα αυθαίρετα ο οποίος θα έχει σύνδεση με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων. Παρόλα αυτά με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις ο δρόμος για την εφαρμογή του προαναφερθέντος μέτρου δεν θα είναι τόσο βατός. Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα αυτό, ο κ. Καλογιαννάκης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων-Μηχανικών δήλωσε στα ‘Νέα’ τα εξής. Ανέφερε, λοιπόν, πως το μεγαλύτερο αγκάθι είναι εκείνο που έχει να κάνει με την υποχρέωση του πρώτου ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που θα χρειαστεί να κάνει ηλεκτρονική ταυτότητα, να τακτοποιήσει στην πράξη -εάν υπάρχουν- και τις τυχόν αυθαιρεσίες των υπολοίπων ιδιοκτητών στους κοινόχρηστους χώρους που διαθέτει η πολυκατοικία. Χαρακτηριστική είναι η έκφραση του κ.Παραδιά προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ ο οποίος δήλωσε για το θέμα αυτό, ”Αλίμονο μας!”.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα. Ένας ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας σε μια πολυκατοικία η οποία διαθέτει 20 διαμερίσματα (η πολυκατοικία χτίστηκε 30 χρόνια πριν), για να μεταβιβάσει ή να πουλήσει την ιδιοκτησία του, σύμφωνα με τις πρότερες ανακοινώσεις, για να γίνει σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου θα χρειαστεί να δηλώσει και τα χιλιοστά που του αναλογούν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, όταν λέμε κοινόχρηστοι χώροι εννοούμε και τους διαδρόμους του κτιρίου, την είσοδο αυτού, το λεβητοστάσιο, την πυλωτή, το κλιμακοστάσιο και την απόληξη του στην ταράτσα, το γκαράζ, το φρέαρ του ανελκυστήρα, τους φωταγωγούς κ.α.

Αυθαιρεσία σε Κοινόχρηστους Χώρους

Που βρίσκεται σε αυτή την περίπτωση η παγίδα; Αν βρεθεί λοιπόν αυθαιρεσία σε κοινόχρηστους χώρους, αυτή θα πρέπει να γίνει δήλωση και τακτοποίηση αυτής. Η τακτοποίηση ωστόσο δεν μπορεί να αφορά μόνο τα χιλιοστά που αναλογούν στον εν λόγω ιδιοκτήτη αλλά θα αφορά εξ ολοκλήρου την αυθαιρεσία. Σε αυτή την περίπτωση, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι ιδιοκτήτες να μην συμφωνήσουν μεταξύ τους μη συμμετέχοντας στην δήλωση και στα έξοδα. Εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα.

Ο κ. Καλογιαννάκης δηλώνει πως το πιθανότερο είναι πως ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα αναλάβει ολόκληρο το κόστος για την τακτοποίηση τους. Μάλιστα, το χειρότερο είναι πως ο ιδιοκτήτης αυτός -κατά κάποιον τρόπο- να είναι αυτός ο οποίος θα καταγγείλει τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες για αυθαιρεσίες με ότι αυτό σημαίνει για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Τι Λένε Συμβολαιογραφικοί Κύκλοι

Συμβολαιογραφικοί κύκλοι αναφέρουν πως η κατάσταση η οποία θα δημιουργηθεί σύμφωνα πάντα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις θα δυσκολέψει τα μέγιστα την υπογραφή συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτου είτε λόγω πώλησης ή λόγω γονικής παροχής/δωρεάς/ με υποχρεωτική δήλωση των αυθαιρεσιών που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους. Η δυσκολία, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έγκειται στο γεγονός πως σε καμία πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν υπάρχει ούτε η περιγραφή αλλά ούτε και η επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει η νομική υποχρέωση αλλά και η φυσική δυνατότητα του ελέγχου των επιφανειών έκαστης οριζόντιας ιδιοκτησίας σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους. Σε ότι έχει να κάνει με τις αυθαιρεσίες οι οποίες αφορούν υπόγειους ή κλειστούς χώρους, δώματα, φωταγωγούς, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων δεν υπάρχει καμία νομική δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους.

Ο Έλεγχος και οι Πηγές του Υπουργείου

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον ιδιοκτήτη οριζόντιας ιδιοκτησίας η οποία είναι καθ’όλα νόμιμη από τότε που κατασκευάστηκε ή έχει τακτοποιηθεί νόμιμα για να μεταβιβαστεί. Σε ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν τα σχέδια λείπουν, θα πρέπει να προβεί ο ιδιοκτήτης σε ανασύσταση του φακέλου, δηλαδή να εκδοθεί νέα άδεια για ολόκληρη την οικοδομή η οποία από 1η Ιουλίου 2020 απειλεί να μπλοκάρει κάθε συναλλαγή, σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωναν πως στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει μια καινούργια νομοθετική ρύθμιση καθώς και δηλώσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)