Στο economix διαβάσαμε τα εξής ενδιαφέροντα. Μέσα από το Πράσινο Ταμείο θα προχωρήσει η πληρωμή των Επιτροπών Αντιρρήσεων, ύψους 10 εκ. ευρώ, για την εξέταση των ενστάσεων που αφορούν τους δασικούς χάρτες.
Οι Δράσεις που Ακολουθούν
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια ημερίδα πως το ΥΠΕΝ πως με το πρότερο ποσό θα γίνουν δράσεις οι οποίες θα αφορούν:
- Εκπόνηση δασοπονικών μελετών και τα σχετικά ερευνητικά προγράμματα.
- Αντιπυρική προστασία καθώς και διαχείριση και αναβάθμιση δασών και δασικών εκτάσεων.
- Κατάρτιση, διόρθωση και διοικητικές διαδικασίες δασικών χαρτών.
- Προστασία βιοτόπων άγριας χλωρίδας και πανίδας, κάλυψη λειτουργικών αναγκών καθώς και προμηθειών που αφορούν όλα τα Δασαρχεία της χώρας.
- Αποκατάσταση και αντιδιαβρωτική προστασία καμένων εκτάσεων.
Το θέμα με την εξέταση των αντιρρήσεων θα λυθεί μόνον ύστερα από τον διπλασιασμό των επιτροπών (από 140 στις 300) έτσι ώστε να γίνει ο έλεγχος των 170.000 ενστάσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να μπορέσει όμως να γίνει κάτι τέτοιο, θα δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στις επιτροπές, δηλαδή πλαφόν ελάχιστου αριθμού αντιρρήσεων ανά μήνα για την κάθε επιτροπή με τα χρήματα που λάβουν να αντιστοιχούν στις ενστάσεις τις οποίες έχουν εξετάσει.
Από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν τα εξής:
- Χαρτογραφημένοι στο σύνολο των περιοχών που βρίσκονται υπό κατάρτιση 71.316.096 στρ. δηλαδή 54,04%
- Δημοσιοποιημένοι για υποβολή αντιρρήσεων (εκτός οικιστικών πυκνώσεων) είναι 67.290.486 στρ. δηλαδή 50.99%
- Εξαιρούμενες εκτάσεις της ανάρτησης φτάνουν στον αριθμό των 4.025.610 στρ δηλαδή 5,64% στο σύνολο της θεωρημένης έκτασης.
- Καταρτισμένοι δασικοί χάρτες οι οποίοι εκκρεμούν προς ανάρτηση είναι 1.432.039 στρ. δηλ. 1.08%
- Το υπόλοιπο των δασικών χαρτών προς κατάρτιση και σε στάδιο ελέγχου για θεώρηση ώστε να αναρτηθούν είναι 57.466.064 στρ. δηλ. 43,55%
Πως Σκοπεύει να Προχωρήσει το Υπουργείο
Το Υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο στις παρακάτω ενέργειες:
- Ρύθμιση των θεμάτων συνεργασίας ανάμεσα σε Πυροσβεστικό Σώμα και στις Δασικές Υπηρεσίες, ώστε μα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές.
- Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών για τη σύνταξη διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, με στόχο όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να μπορούν να να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.
- Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν χρειαστεί- έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών στις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές.
- Ενίσχυση με προσωπικό καθώς και αναβάθμιση με τα κατάλληλα μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας. Στόχος η σωστή και ολοκληρωμένη ανταπόκριση στον δύσκολο και πολυλειτουργικό ρόλο της.
Επιπλέον, το Υπουργείο και οι αρμόδιοι θα επιδιώξουν την δημιουργία και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που έχουν καταστραφεί.