Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Οι Επιπτώσεις στην Ενέργεια και οι Αποφάσεις της ΕΕ

evropaikh-enosh-energeia

Οι Επιπτώσεις στην Ενέργεια και οι Αποφάσεις της ΕΕ

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στην οικονομία δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στον τομέα της ενέργειας. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της Κίνας. Αν αυξηθεί η μέση θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η αγροτική παραγωγή στην Κίνα θα μειωθεί σε ποσοστό 11% κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ (ετήσιου) κατά 4.5 δισ. ευρώ περίπου. Ο ερχομός της πανδημίας του covid-19 επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Η πρόεδρος της Κομισίον κ. φον Ντερ Λαίεν  δήλωσε στις 27 του περασμένου Μαΐου πως το σχέδιο για να ανακάμψει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπει σε ευκαιρία την τεράστια πρόκληση της κρίσης του κορωνοιού. Ποιοι είναι κεντρικοί στόχοι του σχεδίου για το μέλλον της ΕΕ μετά το πέρας της πανδημίας;

  • Οι οικονομίες οι οποίες θα είναι κλιματικά ουδέτερες (αυτές δηλαδή που θα έχουν μηδενική χρήση των ορυκτών καύσιμων σταδιακά προς το 2050),
  • Η πρόθεση για να επεκταθεί ο μηχανισμός ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα (με στόχο την μείωση περαιτέρω εκπομπών),
  • Η έναρξη της οικονομίας καθαρού υδρογόνου,
  • Η υιοθέτηση δασμού άνθρακα ώστε να γίνει εξισορρόπηση των εισαγωγών φθηνών προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Ωστόσο, την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες σκέφτονται σοβαρά να αυξήσουν την χρήση ορυκτών καυσίμων προς υποστήριξη των σχεδίων ανάκαμψης. Αν εν τέλει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το όραμα για τις κλιματικά ουδέτερες οικονομίες θα σβήσει όπως και ο στόχος της συγκράτησης της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών.

Η Μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ

european-commission

Η αγωνία για τις επιπτώσεις που θα χτυπήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και τον Γολγοθά που θα χρειαστεί να διανυθεί συλλογικά για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση είναι ιδιαίτερα έντονη. Σε μια προ δύο ετών μελέτη, από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν εκτιμήσεις των οικονομικών επιπτώσεων (σε εισαγωγές, εξαγωγές καθώς και κατανάλωση) από την μείωση, όπως αναφέραμε παραπάνω, κατά 11% στην αγροτική παραγωγή της Κίνας εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Συμπερασματικά, το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως με ένα ποσό της τάξης των 4.5 δις ευρώ. Η ύφεση που θα επέλθει στην Κίνα λόγω της χαμηλότερης απόδοσης στον αγροτικό τομέα αυτομάτως σημαίνει πως θα γίνει και μείωση των εξαγωγών από τρίτες χώρες προς την Κίνα (και κρατών μελών της ΕΕ), προκαλώντας αύξηση της ανεργίας και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης.

Όπως προαναφέραμε, η ΕΕ δίνει βάση στις κλιματικά ουδέτερες οικονομίες. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αυτό σημαίνει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες από το 60% που βρίσκονται σήμερα σε ποσοστό περίπου 25-35% σε 30 χρόνια, κάτι που θα απελευθερώσει 200 δισ. ευρώ τον χρόνο υπέρ των δράσεων για καθαρή ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι και το έτος 2030. Πως μεταφράζεται κάτι τέτοιο; Αυτό λοιπόν ουσιαστικά σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει κλιματικά φιλικός πολεοδομικός σχεδιασμός, λιγότερη χρήση ιδιωτικών οχημάτων καθώς και παρέμβαση στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Η ΕΕ μέσα από τις ανακοινώσεις της φαίνεται πως έχει πρόθεση για να υιοθετηθεί ο δασμός άνθρακα για τα εισαγόμενα φθηνά προιόντα τα οποία έχουν παραχθεί με μη βλαβερούς κλιματικά τρόπους. Οι παραλήπτες του μηνύματος που θέλει να περάσει η ΕΕ είναι κυρίως οι χώρες της ΝΑ Ασίας, της Αφρικής και της Κίνας όπου εδραιώνονται μεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές. Μέσα στον σχεδιασμό γίνεται αναφορά για το ξεκίνημα μιας οικονομίας η οποία θα έχει ως βάση της το καθαρό υδρογόνο. Το αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά μένει να το δούμε στο προσεχές μέλλον.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)