Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Νέος Νόμος για Αυθαίρετα; – Τι Ισχύει

O υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε στο economix και στην δημοσιογράφο κ. Ξυπνητού πως δεν θα υπάρξει σύνταξη νέου νόμου που θα αφορά τα αυθαίρετα. Ο υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει στους στόχους της την σύνταξη νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Επίσης, ανέφερε πως η δήλωση για τα κτίσματα δεν γίνεται να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Ο κ. υφυπουργός δήλωσε πως κάτι τέτοιο δίνει το λάθος μήνυμα, δεν συνάδει με το Σύνταγμα και το γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές πως η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του ανέφερε πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην άναρχη δόμηση. Κάτι το οποίο είχε δηλωθεί και προεκλογικά. Οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Χατζηδάκης και Γεωργιάδης καθώς και ο πρωθυπουργός έχουν υποσχεθεί την δημιουργία εφαρμογής με διαθέσιμα ή νέα, ηλεκτρονικά σύγχρονα εργαλεία ώστε οι πολίτες και το κράτος να έχουν μια καθαρή εικόνα του δομημένου χώρου.

Το Πρόβλημα των Αυθαιρεσιών

Πρόβλημα Αυθαιρέτων

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που επικρατεί είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου λίγο πάνω από 2.5 εκ. κτίσματα τα οποία είναι απόρροια αυθαιρεσιών. Έτσι τα κτίσματα αυτά, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να ελεγχθούν και οι ιδιοκτήτες αυτών να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν πάρα πολλές ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν δεχθεί κάποιες παραβάσεις ή αυθαιρεσίες που πρέπει σίγουρα να τακτοποιηθούν. Ο νόμος είναι ολωσδιόλου ξεκάθαρος καθώς στα ακίνητα με αυθαιρεσία απαγορεύεται κάθε είδους δικαιοπραξία. Αυτό βεβαιώνεται κάλλιστα από έναν μηχανικό. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση που θα έχει μικρή διάρκεια στον νόμο 4495/17. Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν πως θα υπάρξει φως στο θέμα αυτό μέσα στον Αύγουστο. Τότε, η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Αν παρόλα αυτά δεν δοθεί παράταση, τότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν περίπου τέσσερις μήνες ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση. Οι πολίτες που θα το πράξουν έχουν τη δυνατότητα για αρκετά ευνοϊκές δόσεις και χαμηλά πρόστιμα. Με την εκπνοή της προθεσμίας η οποία λήγει στις 9 Νοεμβρίου θα έρθει η σειρά των ελεγκτών δομήσεως. Εκείνοι θα προχωρήσουν με ταχείες διαδικασίες στις απαραίτητες κατεδαφίσεις. Γι’αυτό το λόγο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις ιδιοκτησίες τους.

Το Εργαλείο του Υπουργείου Προς Χρήση

e-Άδειες

Το Υπουργείο διαθέτει ακόμη μερικά πολύ χρήσιμα εργαλεία. Ένα από αυτά είναι το σύστημα e-Άδειες. Το σύστημα αυτό είναι υπό λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2018 και έχει να κάνει με την υποβολή και έκδοση οικοδομικών αδειών. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 49.000 πράξεις διοικητικού περιεχομένου όπως αναθεωρήσεις, άδειες και εγκρίσεις. Οι πράξεις αυτές υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά με τον κατάλληλο έλεγχο του φακέλου τους και με τεκμηριωμένα στάδια ελέγχου. Στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν 1.200 υπάλληλοι από τις υπηρεσίες δόμησης και 24.000 μηχανικοί. Επίσης, έχουν υποβληθεί λίγο παραπάνω από 1.5 εκατομμύρια μελέτες αλλά και έγγραφα. Να σημειώσουμε πως το σύστημα είχε περάσει στο στάδιο της υλοποίησης από το 2015. Τότε ο τωρινός Πρωθυπουργός ήταν Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο νόμος βέβαια καθυστέρησε να εφαρμοστεί ένεκα της ψήφισης του νόμου 4495/17.

Όσον αφορά το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές ύστερα από τις καταστροφές δεν υπήρχε η κατάλληλη τεκμηρίωση της Πολιτείας για τις δοθείσες καταγγελίες. Με μια πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανέλαβε να υλοποιήσει ένα σύστημα το οποίο θα δέχεται ηλεκτρονικά καταγγελίες από πολίτες.  Επιπρόσθετα θα μπορεί να γίνει επιλογή με κλήρωση των ελεγκτών δόμησης, παρακολούθηση προστίμων και διαχείριση προσφυγών καθώς και έκδοση πράξεων διοικητικού περιεχομένου. Το σύστημα αυτό θα είναι σε λειτουργία σε ένα διάστημα περίπου έξι μηνών.

Πριν την λειτουργία του συστήματος θα ξεκινήσει και το υποσύστημα για τον δειγματοληπτικό έλεγχο δηλώσεων των αυθαιρέτων που έχουν γίνει ήδη. Αυτό θα γίνει καθώς είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος τουλάχιστον του 5% των δηλώσεων των κτισμάτων τα οποία βρίσκονται ενταγμένα στους νόμους που αφορούν τα αυθαίρετα.

Τα στοιχεία του ΤΕΕ

Στοιχεία ΤΕΕ

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχουν εισαχθεί περίπου 1.5 εκατ. αυθαίρετες κατασκευές με τα έσοδα να έχουν ανέλθει στα 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Σύμφωνα πάντα με τους μηχανικούς η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη. Ο νόμος έχει πολλές διατάξεις που ευνοούν όσους δηλώσουν την κατασκευή τους καθώς και πολλές εκπτώσεις προστίμων και δόσεις. Βέβαια γι’αυτό υπάρχει μια λογική εξήγηση, όπως μας λένε οι μηχανικοί. Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί δυσκολεύει τον κόσμο παρ’όλες τις ευνοϊκές συνθήκες του προγράμματος υπαγωγής. Επίσης, συνήθως δίνονται παρατάσεις περίπου σε όλους τους νόμους. Οι πολίτες το εκλαμβάνουν αυτό ως κάτι το οποίο θα συμβαίνει και εδώ. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως ο κόσμος ανταποκρίνεται ωστόσο η συμμετοχή δεν είναι η επιθυμητή.

Συγκεκριμένα, τριακόσιες χιλιάδες ακίνητα έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Επιπρόσθετα, σε φάση υπαγωγής βρίσκονται οριστικά περίπου 470.000 φάκελοι. Σε διαδικασία περαίωσης βρίσκονται περίπου 222.000 ακίνητα. Τα υπόλοιπα, τα οποία υπολογίζονται σε ενάμιση εκατομμύριο ακίνητα είναι στα αρχικά στάδια της διαδικασίας και δεν έχουν ενταχθεί στις φιλικές διατάξεις. Επίσης, έχουν εκδοθεί περίπου δύο εκατομμύρια βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα μέσα από το σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Συνολικά τα αυθαίρετα υπολογίζονται περίπου στο 1.5 εκ.

Τα Έσοδα και οι Πηγές

Στοιχεία Αυθαίρετα

Τα έσοδα από την δήλωση των αυθαιρέτων όπως προείπαμε είναι περίπου 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά αφορούν τις υπαγωγές στους νόμους 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017. Ειδικά για τον νόμο 4012/2011 τα έσοδα ανέρχονταν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και κάτι παραπάνω. Για τον νόμο 4178/2013 τα έσοδα ήταν ένα δις ευρώ ενώ για τον ισχύοντα νόμο (4495/2017) τα έσοδα είναι περίπου 326 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και δη υψηλόβαθμες, ανέφεραν στο economix πως οι δηλώσεις και πληρωμές επιταχύνονται μόλις έρχεται η λήψη της προθεσμίας. Αυτό βέβαια συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων. Ωστόσο, με την ύπαρξη διάφορων παραγόντων όπως μια παράταση, οι άνθρωποι του ΤΕΕ ανέφεραν πως συναντάται μια κάμψη καθώς ο κόσμος επηρεάζεται ανάλογα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε εδώ το συμπέρασμα το οποίο εκλαμβάνουμε από τα στοιχεία της ανάλογης εικόνας που δημιουργείται σύμφωνα με τα ποσοστά. Το 25% έχει να κάνει κυρίως με ακίνητα τα οποία δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια. Σε ποσοστό 75% έρχονται οι αυθαιρεσίες σε κτίσματα τα οποία διαθέτουν ήδη οικοδομική άδεια. Συνοψίζοντας, συνολικά από τα διαθέσιμα στοιχεία βλέπουμε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.  Αυτό αφορά τρεις στις δέκα δηλώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και εφτά στις δέκα δηλώσεις με τα ακίνητα τα οποία είναι εντός σχεδίου.

 

Για οποιαδήποτε απορία η διευκρίνηση μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να λύσουμε τις απορίες σας.

ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
☎️ 210 699 8937
? 697 480 4316
? www.toposynthesis.gr
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)