2 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6.3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι της Βρίσας εξέφρασαν έντονα την διαμαρτυρία τους. Τον Ιούλιο του 2017 ένα αρκετά μεγάλο μέρος του χωριού τους καταστράφηκε από τον ισχυρό εγκέλαδο. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην είσοδο του χωριού με πανό φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας τα διερχόμενα οχήματα που πήγαιναν προς την παραλία των Βατερών. Οι διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας που επικρατεί. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι από τις 280 οικίες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες μόνον οι 220 έχουν κατεδαφιστεί. Επιπλέον, έχει γίνει έκδοση μόνο δέκα αδειών ανακατασκευής ενώ έχουν κτιστεί ξανά 2 οικίες.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχουν καθυστερήσει αρκετά στην έκδοση των ανάλογων αποφάσεων. Βέβαια, το θέμα εδώ δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικήματα αλλά και με 4 δημοτικά ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά είναι το μουσείο, η κοινότητα, το πολιτιστικό κέντρο και το καφενείο. Να σημειώσουμε εδώ πως αν μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την οικοδόμηση με τα χρήματα που έχει ήδη βρει το υπουργείο, δεν θα είναι δυνατό ύστερα να γίνει η ανοικοδόμηση. Η ΔΑΕΦΚ παρουσιάζει καθυστερήσεις και έτσι οι φάκελοι δεν παρουσιάζονται ολοκληρωμένοι ώστε να δοθούν οικοδομικές άδειες. Άξιο αναφοράς είναι πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί αιτήσεις για μόλις 22 άδειες, δήλωσε ο κ. Στρατής Παράκοιλας, Πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας.
Πρόβλημα με ΕΝΦΙΑ και Συντονισμό Υπηρεσιών
Ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών μεταξύ άλλων δήλωσε πως θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με το ΕΝΦΙΑ τις επόμενες ημέρες. Στα ειδοποιητήρια που πρόκειται να εκδοθούν, μέσα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων του χωριού καθώς η απαλλαγή τους αφορούσε μόνον τα έτη 2017 και 2018. Οι υπηρεσίες φέρουν ευθύνη σε αυτό καθώς θα έπρεπε να υπάρξει συντονισμός και οι κατάλληλες αποφάσεις διότι το χωριό Βρίσα βρίσκεται ακόμη σε βαθμό επικινδυνότητας. Με την σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών ανέφερε πως ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι κομβικής σημασίας. Τα προβλήματα μετά τον σεισμό είναι απολύτως υπαρκτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την δέουσα σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.
Τι Υποστηρίζουν οι Κάτοικοι της Βρίσας
Οι κάτοικοι του χωριού ζητούν να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία, πιθανώς στο Πολιχνίτο καθώς η απόσταση από την πόλη του νησιού είναι περίπου 50 χιλιόμετρα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλης ηλικίας και η μετάβαση στη Μυτιλήνη είναι γι’αυτούς ιδιαίτερα δύσκολή. Μάλιστα, αναφέρουν πως με την λειτουργία δύο δήμων και με την περιοχή να υπάγεται στο Δήμο Λέσβου με έδρα την Καλλονή θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει σύνδεση ούτε μέσω συγκοινωνίας.
Οι σεισμοπαθείς δηλώνουν πως ακόμη δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τα 15 χαρακτηρισθέντα κτήρια ως μνημεία. Την διαδικασία εκπόνησης των μελετών είχε αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην συνέχεια οι κάτοικοι υποστήριξαν πως η υπόθεση του χωριού τους μένει πίσω. Αυτό συμβαίνει διότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών ασχολείται με πιο πρόσφατες υποθέσεις όπως αυτές στο Μάτι, στη Μάνδρα καθώς και στον σεισμό που συνέβη πρόσφατα στην Αθήνα.