Η πόλη Fano της Ιταλίας η οποία αριθμεί περί τους 65.000 κατοίκους κατάφερε το εξής σπουδαίο από το 2015. Η πόλη με τις σωστές ενέργειες που έγιναν από τους αρμόδιους υπεύθυνους έχει καταφέρει να μειώσει κατά 60% την κατανάλωση ενέργειας του δημοτικού φωτισμού καθώς και εν γένει των δημόσιων κτιρίων. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως στην πόλη έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει τα ενεργειακά στοιχεία σε κάθε κτίριο που υπάρχει στην πόλη.
Τα Δεδομένα
Ποια ακριβώς είναι τα δεδομένα; Tα δεδομένα αυτά έχουν να κάνουν με την κατανάλωση φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, νερού, καθώς και την τοποθεσία και το είδος του κτιρίου. Επιπλέον, υπάρχουν δεδομένα για τον μηχανολογικό εξοπλισμό των κτιρίων (την μόνωση, το εμβαδόν και τον όγκο του) καθώς και πολλά ακόμη. Η χρησιμοποίηση τους βοηθά ώστε να γίνονται παρεμβάσεις που αφορούν την μείωση της καταναλωθείσας ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.
Οι Παρεμβάσεις
Σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων έχει τα πρωτεία μέσω της βελτίωσης του κελύφους τους, της προσθήκης διπλών υαλοστασίων, της μόνωσης της οροφής με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η θερμική απώλεια.
Τα Βελτιωτικά Μέτρα
Στα βελτιωτικά μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η χρήση τεχνικών ηλιοπροστασίας, η τοποθέτηση καλύτερων κλιματιστικών συσκευών, η εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων φωτισμού και η αξιοποίηση του φυσικού φωτός ώστε να μην χρησιμοποιείται ο τεχνητός τρόπος φωτισμού. Επίσης στα μέτρα υπάρχει και το ζήτημα της συντήρησης των λεβήτων της κεντρικής θέρμανσης με στόχο την αύξηση της απόδοσης του.
Στις παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται και η χρήση τηλεθέρμανσης με βιομάζα μέσα από τη χρήση του κεντρικού λέβητα και η επέκταση χρήσης αντλιών θερμότητας και η γεωθερμία. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στον κλάδο των κατασκευών έτσι ώστε κάθε κτίριο κατασκευάζεται με γνώμονα τις αντίστοιχες προβλέψεις.
Τι Δήλωσε η Σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Η Σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιταλίας δήλωσε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Σε ότι έχει δημιουργηθεί και αφορά την πόλη Fano περιλαμβάνονται όλα τα κτίρια της πόλης, ιδιωτικά καθώς και δημόσια. Στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ, Ανατολική ΑΕ για την ενεργειακή απόδοση που αφορά τις δημοτικές κτιριακές υποδομές, η Σύμβουλος ανέφερε πως οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται είναι προϊόν συζήτησης με τους κατοίκους της Fano. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθεί η καταναλωθείσα ενέργεια και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων των κατοίκων. Ταυτόχρονα γίνεται γνωστοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία διατίθεται από ευρωπαϊκούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους πόρους (σε συνεργασία με ιδιώτες) ώστε να πειστεί ο κόσμος για τις υπάρχουσες δυνατότητες και τα πολλαπλά οφέλη που θα έρθουν.
Πρόβλημα με τα Ενεργειακά Κτίρια Κατηγορίας Α’, Β’ στην Ελλάδα
Στην χώρα μας τα δεδομένα για την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού έργου ”Mednice” κύριος Τακαβάκογλου δήλωσε πως τα ενεργειακά κτήρια κατηγορίας Α και Β είναι λιγοστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μια τεράστια κατανάλωση ενέργειας για να δροσιστούμε το καλοκαίρι και να ζεσταθούμε το χειμώνα. Πάνω στο θέμα αυτό, ο εν λόγος εκπρόσωπος ανέφερε πως θα χρειαστεί να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα.
Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας σε Δήμους
Ο διευθυντής του έργου ”Enerj” της πρωτοβουλίας Interreg Med, κ. Κωνσταντίνου είπε πως η Ανατολική ΑΕ δίνει μεγάλη βάση στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποδοτικότητα των δημοτικών κτιρίων αυξάνοντας τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει ήδη δημιουργηθεί. Εκεί έχουν καταχωρηθεί 13 κτίρια γραφείων, 5 πολιτιστικές εγκαταστάσεις, έξι αθλητικές εγκαταστάσεις και 44 σχολεία. Για τα κτίρια αυτά υφίστανται ήδη ενεργειακές επιθεωρήσεις με τα περισσότερα να ανήκουν στις κατηγορίες Δ και Ε. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν μεγάλη ενεργειακή αποδοτικότητα. Επίσης υπάρχουν κτίρια ακόμη πιο χαμηλής ενεργειακής κατάστασης ενώ είναι ελάχιστα εκείνα που βρίσκονται στην Κατηγορία Β’.
Ο γενικός διευθυντής της Ανατολικής ΑΕ, κ. Σαρηγιάννης παρουσίασε εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία για το θερμικό πλαίσιο που αφορά τον τρόπο δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων.
Τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνουν επίσης τις προοπτικές ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Μέσα στον Οκτώβριο μάλιστα, η Ανατολική ΑΕ θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης δημοτικών υπαλλήλων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ