Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Μείωση Ανθρακικού Αποτυπώματος μέσω Συμπράξεων

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο από το renewableenergyworld του κ. Cowley διαβάζουμε για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και πως αυτή θα βοηθήσει τον πλανήτη. Η κατανάλωση ενέργειας εδώ και 40 χρόνια περίπου έχει διπλασιαστεί. Ένα μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με την παραγωγή ενέργειας βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα κάτι που σημαίνει πως το ενδιαφέρον ανεβαίνει κατακόρυφα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή

Η αιολική, ηλιακή, κυματική, παλιρροϊκή και υδροηλεκτρική ενέργεια είναι τα όπλα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γι’αυτό το λόγο πολλές αμερικάνικες εταιρίες οι οποίες επιθυμούν να ενστερνιστούν τις αποτελεσματικότερες εκδόσεις των τεχνολογιών έχουν τα μάτια τους προς την Ευρώπη. Βλέπουν λοιπόν την Ήπειρο μας ως εργαστήριο στο οποίο θα μοιράσουν γνώση και τεχνογνωσία ώστε να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αρκετοί οργανισμοί και επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη όπου υπάρχει κοινό που επιθυμεί να ανταλλάξει γνώσεις και να προχωρήσει σε συνεργασία ενεργειακών έργων. Αυτό βέβαια συμβαίνει και λόγω της εξάρτησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  κάποιων προηγμένων εθνών που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Παραδείγματος χάριν, το Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρικής Ισχύος με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ (EPRI) ίδρυσε έναν ερευνητικό κόμβο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το Ινστιτούτο θα πραγματοποιήσει μια προώθηση ερευνητικών έργων έξυπνης δικτύωσης συνεργαζόμενο με ερευνητές από την Ιρλανδία και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Αξίζει να αναφέρουμε πως το DERlab που ανήκει στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Kassel της Γερμανίας το οποίο προσφέρεται ως παγκόσμιο κέντρο ερευνών και δοκιμών έχοντας ως σκοπό την μεταφορά γνώσεων για λύσεις σε ότι έχει να κάνει με τη διανομή ενεργειακών πόρων και τα έξυπνα δίκτυα.

Τα Κράτη της ΕΕ

Κράτη ΕΕ

Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σχεδόν τα μισή έχουν επιτύχει ή υπερβεί τον κατάλληλο για την περιοχή στόχο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 20% μέχρι και το έτος 2030. Η ΕΕ από την πλευρά της λόγω του πρότερου συμβάντος ανέβασε τον πήχη για τον στόχο στο 32% μέχρι το 2030. Αυτό αντικατοπτρίζει το πόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για τις εταιρικές επενδύσεις αλλά και για κάποιους φιλόδοξους πολιτικούς. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα. Στις ΗΠΑ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ως στόχο να διπλασιάσουν τον αριθμό των προγραμματισμένων επενδύσεων τους κάνοντας μια κινητοποίηση ενός σωρευτικού το οποίο φτάνει τα 1 τρισεκατ. δολάρια έως και το 2030. Η Ευρώπη είναι ένας παράδεισος για τις πράσινες επενδύσεις διότι το 95% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας το προηγούμενο έτος αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Σκωτία η οποία λαμβάνει το 74% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες προσπαθούν να βρουν μια πλατφόρμα για να μελετήσουν το μοντέλο της Σκωτίας. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως η Σκωτία το α’ εξάμηνο του 2019 κατάφερα να παράγει αρκετή αιολική ενέργεια με αποτέλεσμα να μπορεί να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια της δύο φορές. Η συνολική ευρεία χρήση πολλών ανανεώσιμων τεχνολογιών συμβάλλουν στο να σχηματιστεί περίπου το 1/4 της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Γερμανίας. Η Γερμανία, το 2017, κατάφερε να παράγει το 85% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, σήμερα η Γερμανία εξαρτάται πολύ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι Σκανδιναβικές Χώρες/ Το Παράδειγμα της Amazon στην Ιρλανδία

Σκανδιναβικές χώρες

Σε ότι έχει να κάνει με τις Σκανδιναβικές χώρες η περιβαλλοντική τους δέσμευση είναι αξιοθαύμαστη. Η Δανία συγκεντρώσει το 74% της ενέργειας της μέσα από την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η χώρα αυτή έχει τα πρωτεία ουσιαστικά στη χρήση της αιολικής ενέργειας η οποία δίνει το 41% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας. Δεύτερη στην Ευρώπη έρχεται η Ιρλανδία η οποία έχει μια ταχεία ανάπτυξη με τα αιολικά πάρκα της να καλύπτουν το 28% της ζήτησης συνολικά.

Κάποιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αξιοποιούν το πεδίο αυτό βλέποντας πως υπάρχει μια θετική νοοτροπία για το περιβάλλον, δράττοντας τις ευκαιρίες έρευνας, χρηματοδότησης αλλά και συνεργασιών στην Ευρώπη. H εταιρία Amazon ανακοίνωσε πως θα λάβει όλη την ενέργεια της από ανανεώσιμες πηγές στις Ιρλανδικές επιχειρήσεις της μέχρι το το 2022, το οποίο θα πετύχει εκεί προχωρώντας στην ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου.

Οι Συνεργασίες στην Έρευνα

Οι πόροι της Ευρώπης και η αξιοποίηση αυτών προσελκύουν τις εταιρίες και τους οργανισμούς των ΗΠΑ. Παραδείγματος χάριν, το Ινστιτούτο Ενέργειας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Κολεγίου του Δουβλίνου (UCD) βρίσκεται σε συνεργασία με τη βιομηχανία για την έρευνα αναζητώντας ευκαιρίες για χρηματοδότηση ακόμα και από τις μη ιρλανδικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην χώρα. Η Κ. Claire Cullen, διευθύντρια του Energy Institute UCD μεταξύ άλλων δήλωσε:

‘Ψάχνουμε σε σύμπραξη βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας αναφορικά με τη διαμόρφωση στρατηγικών χαρτών πορείας σε σχέση με το πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση των τεχνικών προκλήσεων που προκύπτουν όπως την μετάβαση σε μια κοινωνία με καθαρό μηδέν ως προς την ποσότητα άνθρακα. Μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που διεξάγονται στο Ινστιτούτο Ενέργειας του UCD που μπορεί να ωφελήσει τις εταιρείες των ΗΠΑ είναι ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο ενέργειας που χρησιμεύει ως πλατφόρμα δοκιμών για νέες, καθαρές τεχνολογίες και νέες καινοτομίες. Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Ενεργειών, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την EPRI και συνδέεται με το Ευρωπαϊκό DERLab, είναι μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση όπου αποτρέπουμε αυτές τις δημιουργίες σε ένα ζωντανό εργαστηριακό περιβάλλον για να εντοπίσουμε τυχόν ελλείψεις ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν πριν μετακινήθηκε σε πραγματική ανάπτυξη”.

Το ινστιτούτο Ενέργειας συνεργάζεται με διάφορες αμερικανικές εταιρίες οι οποίες διαθέτουν Smart Wires, έχοντας ως έδρα την Καλιφόρνια. Η τεχνολογία Smart Wires επιτρέπει στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να κατευθύνουν τάχιστα την ισχύ γύρω από το υπάρχον δίκτυο, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η ανάγκη για χρησιμοποίηση νέων καλωδίων. Η ιρλανδική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την πρακτική αυτή και μάλιστα το Smart Wires άνοιξε ένα ευρωπαϊκό κεντρικό κατάστημα το 2018 στο Δουβλίνο. Εκεί οι μηχανικοί εργάζονται για την επανεξέταση του ηλεκτρικού δικτύου. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει μια ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αιολική Ενέργεια και Συμπράξεις

Αιολική Ενέργεια

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας -χερσαία και υπεράκτια- βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια παρέχοντας σήμερα το 14% της ενέργειας συνολικά στην ΕΕ. Αξίζει να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο υπεράκτιο λειτουργικό αιολικό πάρκο στον κόσμο βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έθνη τα οποία βρίσκονται κοντά πραγματοποιούν ταχείες κινήσεις για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Η ειδική ειδοποίηση από επιχειρήσεις όπως η General Electric και η Siemens καθώς και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα έργο με μεγάλη φιλοδοξία το οποίο ονομάζεται DS3. To έργο αυτό θα επικεντρώνει την διεπιστημονική έρευνα και τη χρηματοδότηση στην επανεξέταση του ηλεκτρικού δικτύου σε Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία. Αυτό θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές και ειδικότερα με αιολική ενέργεια.

Ο Jon O’Sullivan διευθυντής της καινοτομίας στο EirGrid, την ηλεκτρική υπηρεσία της Ιρλανδίας δήλωσε πως το έργο DS3 έχει πάρει αυτή την εξωτερική προσοχή καθώς:

‘Ως σχέδιο για το τι πρέπει να συμβεί σε ένα ηλεκτρικό σύστημα οπουδήποτε στον κόσμο, αν θέλετε η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα να λάβει χώρα κλιμακωτά. Ξεκινώντας το 2000 χωρίς παραγωγή αιολικής ενέργειας, το νησί γρήγορα αναβαθμίστηκε, με τρέχοντα στόχο το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον άνεμο έως το 2020, με προσδοκίες να πλησιάσει ή να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Δεν υπάρχει απλά κανένα σύστημα στον κόσμο με το 65% του συνόλου του συστήματος να προέρχεται από τον άνεμο σήμερα. Έπρεπε να εφεύρουμε ξανά ολόκληρη την τεχνολογία του συστήματος ισχύος.”

Το DS3 έχει προσελκύσει μια μεγάλη προκήρυξη καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν εφαρμόσει πρωτοποριακή μηχανική για να πραγματοποιηθεί η μεγιστοποίηση σε έκτακτα επίπεδα το ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιείται το οποίο εξάγεται από κάποιο ανανεώσιμο πόρο με ακραίας φυσικές διακυμάνσεις. Αυτή τη στιγμή μέχρι το 65% της μεταβλητής ενέργειας μπορεί να διαχειριστεί ανά πάσα στιγμή στο δίκτυο. Εφαρμόζοντας το έργο DS3 οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκουν τον δρόμο για την μείωση της υπερθέρμανσης της Γης. Σύμφωνα με τον κ. O’Sullivan, τα απαραίτητα συστήματα ενέργειας πρέπει να αγνοούν την πολιτική, τα σύνορα και τη γεωγραφία ενεργώντας μαζί για την επίτευξη στόχων οι οποίοι θα βοηθήσουν τον πλανήτη και συνάμα τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)