Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κτηματολόγιο-Προσοχή στους Μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Η συλλογή δηλώσεων σε Λήμνο και Λέσβο σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση της συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης του παρόντος προγράμματος του Κτηματολογίου. Πλέον οι 27 συμβάσεις ”τρέχουν” ενώ αναμένονται άλλες 5. Οι συμβάσεις αυτές δεν προχωρούσαν καθώς υπήρχαν δικαστικές διαμάχες. Εδώ να τονίσουμε πως η δήλωση των ακινήτων στο κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Αν οι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας ή αν δεν καταθέσουν διορθωτική δήλωση στη συνέχεια θα έχουν πρόβλημα. Αυτό πρέπει να γίνει πριν οριστικοποιηθούν τα πρώτα κατατεθέντα έγγραφα.

Ακίνητα και Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο

Μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 170.000 ακίνητα τα οποία είναι αδήλωτα, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες που έχουν γίνει έχουν περιέλθει στο Δημόσιο. Αυτά τα ακίνητα ονομάζονται ακίνητα ”Αγνώστου Ιδιοκτήτη”. Όσοι μετανιώσουν που δεν δήλωσαν τα ακίνητα τους μπορούν να προβούν σε δικαστήριο, ωστόσο μόνο για να λάβουν χρηματική αποζημίωση. Το Κτηματολόγιο τόνισε ξεκάθαρα πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χαθούν οι μήνες του καλοκαιριού ένεκα της πιθανής παράτασης. Αυτό συμβαίνει διότι ενδέχεται να σπαταληθεί χρόνος αλλά και χρήμα. Τα ΝΕΑ μας παρουσιάζουν τα πέντε κλειδιά προκειμένου οι ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τα 5 Κλειδιά

  • Συλλογή των δηλώσεων. Όπως είπαμε και παραπάνω, μέσα στις μέρες που ακολουθούν θα αρχίσει η ανάλογη διαδικασία σε Λήμνο και Λέσβο.
  • Οι περιοχές που βρίσκονται στην αναμονή: Οι πέντε συμβάσεις οι οποίες έχουν κολλήσει λόγω των δικαστικών προσφυγών των αναδόχων είναι περίπου το 6.3% της έκτασης της χώρας αντιπροσωπεύοντας το 7% των δικαιωμάτων. Έτσι, στην αναμονή για τη συλλογή δηλώσεων βρίσκονται η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, το μισό Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, οι Κυκλάδες καθώς και η Θεσπρωτία.  Όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων δίνεται μια ευκαιρία σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρόλαβαν, να πράξουν σύντομα ώστε να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι. Την Δευτέρα 24 Ιουνίου έληξε η προθεσμία της φάσης προσανάρτησης στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Παρόλα αυτά, για εκείνους που δεν πρόλαβαν δόθηκε παράταση έως το τέλος Αυγούστου. Να πούμε εδώ πως μέχρι την Πέμπτη 27 Ιουνίου λειτουργούσε το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι. Αντίθετα, από 28 Ιουνίου λειτουργεί μόνο το γραφείο που βρίσκεται στην Πατησίων στην Αθήνα. Σε διάστημα περίπου 7 μηνών θα ξεκινήσει η φάση της ανάρτησης.
  • Οι περιπτώσεις χρησικτησίας. Το Κτηματολόγιο είναι απόλυτα ξεκάθαρο και σε αυτή την περίπτωση. Όσοι δεν έχουν συμμετάσχει ή δεν συμμετέχουν στην κτηματογράφηση της ιδιοκτησίας τους, την χάνουν. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το εξής: Σε πολλές περιοχές υπάρχουν πολλά ακίνητα στα οποία έχει γίνει μοιρασιά δια του λόγου χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Ειδικότερα τα αγροτεμάχια τα οποία είναι μη ηλεκτροδοτούμενα. Γι’αυτό το λόγο υπάρχει πρόβλημα με τις λεγόμενες περιπτώσεις έκτακτης ιδιοκτησίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει απόδειξη 20ετούς νομής και κατοχής. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητες οι αποδείξεις-έγγραφα των ΟΤΕ-ΔΕΗ, μισθωτήρια, συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών ή και μισθωτήρια τα οποία αναγράφουν αυτόν που κάνει την αίτηση ως ιδιοκτήτη του ακινήτου. (Εδώ έρχεται και το Ε9 κα)
  • Ο εντοπισμός των ακινήτων. Για να υποβάλετε δήλωση στο Κτηματολόγιο θα χρειαστεί υποχρεωτικά να προσκομίσετε κάποιο στοιχείο εντοπισμού. Αυτό θα βοηθήσει το Γραφείο Κτηματογράφησης να προσδιορίσει τη θέση, τα όρια και την έκταση των ακινήτων που θα δηλώσετε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές εφαρμογές εντοπισμού. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει σε κάποια ανάδοχη εταιρία ή και στο Κτηματολόγιο.

Από τις 18 Ιουνίου έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη. Επιπρόσθετα, δόθηκε παράταση μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη σε 12 περιοχές στις οποίες η εξάμηνη παράταση έληξε στις 10 Ιουνίου. Το ίδιο συνέβη και για 7 περιοχές για τις οποίες η παράταση έληξε στις 18 Ιουνίου. Οι 12 περιοχές είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Μέγαρα, Οινόη, Καβάλα, Ροδόπη, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Λάρισα και Λευκάδα. Οι 7 περιοχές είναι οι εξής: Πιερία, Αρκαδία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία και Λασίθι.

 

ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
☎️ 210 699 8937
? 697 480 4316
? www.toposynthesis.gr
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)