Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κτηματολόγιο και Ψηφιακές Υπηρεσίες

Από το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα υπάρξει εισαγωγή νέων ψηφιακών υπηρεσιών για το Κτηματολόγιο ενώ θα εφαρμοστεί ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού που ισχύει ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ο Γεν. Διευθυντής της ”Ελληνικό Κτηματολόγιο” με άρθρο του στα ”Νέα” μίλησε αναλυτικά για τα σχέδια που ετοιμάζει και για αυτά που έχει αρχίσει ώστε να φέρει εις πέρας ο φορέας  την περάτωση του έργου της κτηματογράφησης της ελληνικής επικράτειας.

Το Άρθρο του κ. Κοτσώλη

Ο γενικός διευθυντής της ”Ελληνικό Κτηματολόγιο τα εξής:

Πριν τρεις μήνες παραλάβαμε τη σκυτάλη της διοίκησης του Κτηματολογίου εν μέσω της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παρότι είχε περάσει πάνω από μισό έτος από την έναρξη συλλογής δηλώσεων (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018), τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς σχεδόν το 80% των πολιτών, για διάφορους λόγους, είχαν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο ή είχαν επαναπαυθεί θεωρώντας πως θα δίνονται εσαεί παρατάσεις παντού.

Στην συνέχεια, ο κ. Κοτσώλης σημείωσε τα κάτωθι:

Η πρώτη κίνησή μας ήταν να ομαδοποιήσουμε τις περιοχές, έτσι ώστε να μην προκαλείται σύγχυση σε σχέση με τις ημερομηνίες και τις περιοχές και να βάλουμε ένα όριο στις ατέρμονες παρατάσεις πείθοντας τους πολίτες πως οι προθεσμίες λήξης ήταν και είναι οριστικές. Η δεύτερη κίνηση, ήταν να προχωρήσουμε, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέταμε, σε μία επικοινωνιακή «επίθεση», καθώς η κτηματογράφηση, δεν είχε επικοινωνηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η «επίθεση» αυτή περιέλαβε ψηφιακές ειδοποιήσεις μέσα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπου τον τελευταίο μήνα, πάνω από 3.300.000 πολίτες (εντός και εκτός Ελλάδος) έλαβαν ειδοποίηση μέσω του taxis.

Παράλληλα, συνεχίζει ο κ. γενικός διευθυντής,  σε ελάχιστο χρόνο, έγιναν διαφημιστικές καταχωρήσεις σε περιφερειακές ιστοσελίδες, όπου λήγει η προθεσμία συλλογής δηλώσεων, ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί η νέα ιστοσελίδα του φορέα μέσω της οποίας όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Μέσα στο Δεκέμβριο, θα δημιουργηθούν λογαριασμοί του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και θα τροφοδοτούνται συνεχώς με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο.

Με αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις, το τελευταίο τρίμηνο ανατράπηκαν τα προγνωστικά και τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών προσεγγίζουν το 70% (αρκετά πιο πάνω από το συμβατικό όριο του 55%), «σώζοντας» το έργο από μελλοντικές «περιπέτειες» καθώς υπάρχει και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία συναρτάται με τη συμμετοχή των πολιτών»

Τα Σχέδια για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

Ο κ. Κοτσώλης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, σημείωσε για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες ότι ο επόμενος στόχος για το πρώτο 3μηνο του νέου έτους είναι να γίνει η εισαγωγή των νέων ψηφιακών υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος για τους πολίτες.

Τα 3 Σημεία

  • Πρώτον, η παραγγελία, η πληρωμή και η χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία θα πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά και όχι όπως στις μέρες μας στις οποίες ο πολίτης πρέπει να περιμένει στην ουρά των κατά τόπους γραφείων.
  • Δεύτερον, η υποβολή των συμβολαίων στα εκάστοτε κτηματολογικά γραφεία θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά χωρίς να εμπλακεί ο πολίτης.
  • Τρίτον, η υποβολή τυχόν λοιπών πράξεων στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από δικαστικό επιμελητή ή δικηγόρο χωρίς να χρειαστεί η εμπλοκή του πολίτη.

 Ο Θεσμός του Διαπιστευμένου Μηχανικού

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο γενικός διευθυντής της ”Ελληνικό Κτηματολόγιο” κ. Κοτσώλης ανέφερε και το θέμα του διαπιστευμένου μηχανικού. Σημείωσε λοιπόν πως θα υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο κτηματολόγιο και σε επαγγελματίες υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού, όπως ακριβώς συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ανέφερε επίσης, πως θα προχωρήσουν σε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της συνεργασίας με συμβολαιογραφικούς συλλόγους, στο πλαίσιο των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο κ. Κοτσώλης δήλωσε ρητά πως με την υλοποίηση των πρότερων μέτρων το κτηματολόγιο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος και παράλληλα οπλίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)