Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κλιματική Επείγουσα Ανάγκη – Διακύρηξη

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) υπογράφουν μια διακήρυξη με την οποία εφιστούν την προσοχή για την κλιματική αλλαγή. Στην διακήρυξη αυτή τονίζουν πως δεν τίθεται απλά θέμα κλιματικής αλλαγής αλλά υπάρχει ζήτημα κλιματικής επείγουσας ανάγκης.

Η Διακήρυξη

Οι επιστήμονες μιλούν ”ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα” τα οποία δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε αν δεν δράσουμε άμεσα και ριζικά στις δραστηρίοτητες οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια σε διαστάσεις οι οποίες είναι στις πλείστες των περιπτώσεων ανεξέλεγκτες. Η θερμοκρασία διαρκώς ανεβαίνει μέσα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κάτι που χρήζει άμεσα λύσης πριν να είναι πολύ αργά.

Το περιοδικό BioScience φιλοξενεί την εν λόγω διακήρυξη από την οποία πηγάζει μια έρευνα διακεκριμένων επιστημόνων ύστερα από ανάλυση που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 40 έτη. Τα δεδομένα αυτά έχουν να κάνουν με πολλούς τομείς όπως τη χρήση ενέργειας , την αύξηση του πληθυσμού, τις τήξεις των πάγων, τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, τις εκπομπές αερίων ρύπων καθώς και την αποψίλωση των δασών.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόοδος. Αυτό φαίνεται από τις εκπομπές του θερμοκηπίου οι οποίες αυξάνονται πολύ γρήγορα. Μαζί με αυτές υπάρχει και μεγάλη αύξηση της στάθμης των ωκεανών, η τήξη των πάγων σε Αρκτική, Γροιλανδία και Ανταρκτική, η απώλεια πρασίνου και δέντρων από τη Γη, η ανά κεφαλή παραγωγή κρέατος και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και συνθηκών.

Ο Δρ. Τόμας Νιούσαμ, της Σχολής Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δήλωσε τα εξής:

Οι επιστήμονες έχουν την ηθική υποχρέωση να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για οποιαδήποτε μεγάλη απειλή. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι σαφές πως είμαστε αντιμέτωποι από μια κλιματική επείγουσα ανάγκη.

Ο καθηγητής Ουίλιαμ Ριπλ στον τομέα της οικολογίας, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον τόνισε πως:

Παρά τα 40 έτη μεγάλων διεθνών διαπραγματεύσεων γενικά συνεχίζουμε τις δουλείες μας με τον ίδιο συνηθισμένο τρόπο και ουσιαστικά έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει και επιταχύνεται ταχύτερα από ότι πολλοί επιστήμονες περίμεναν.

Στην διακήρυξη για την κλιματική επείγουσα ανάγκη οι επιστήμονες εμμένουν σε 6 τομείς στους οποίους επιβάλλεται η ανθρωπότητα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταφέρουμε έστω την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Φύση

 • Ριζική αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και κυρίως των δασών.
 • Περιορισμός στην εκχέρσωση των εδαφών.

Διατροφή

 • Μείωση της κατανάλωσης κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων και υιοθέτηση διατροφής με βάση τα φυτικά προιόντα. (Χάρη στην κατανάλωση ζωικών προιόντων αυξάνονται οι εκπομπές διαφόρων αερίων του θερμοκηπίου καθώς και των εκπομπών μεθανίου).
 • Μετατροπή των κτηνοτροφικών γαιών σε γεωργικές γαίες.
 • Μείωση σπατάλης στο φαγητό. (Χαρακτηριστικό είναι πως στις μέρες μας το 1/3 όλων των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια).

Ενέργεια

 • Εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με νέα εναλλακτικά ανανεώσιμα.
 • Διακοπή των επιδοτήσεων που δίδονται στις πετρελαϊκές εταιρίες.
 • Επιβολή φόρου άνθρακα με στόχο τον περιορισμό χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
 • Τέλος στις νέες αντλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ρύποι

 • Ταχεία περικοπή των εκπομπών υδροφθορανθράκων, μεθανίου, αιθάλης και άλλων ρύπων βραχείας ζωής οι οποίοι είναι επιβαρυντικοί για το κλίμα.

Πληθυσμός

 • Μέτρα οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης –  Σταθεροποίηση του πληθυσμού.

Οικονομία

 • Αποφυγή των ορυκτών καυσίμων.
 • Σαφείς περιορισμοί στο θέμα των εξορύξεων πρώτων υλών – Εκμετάλλευση άλλων οικοσυστημάτων.
 • Να γίνει στόχος η βιωσιμότητα της βιόσφαιρας της Γης.
 • Σταδιακή εξάλειψη της υλικής εξάρτησης – Υποβάθμιση της αύξησης του ΑΕΠ.

Μένοντας στα λόγια των επιστημόνων ”πρέπει να μεταμορφώσουμε τους τρόπους με τους οποίους κυβερνούμε, διευθύνουμε τρώμε και ικανοποιούμε τις υλικές και ενεργειακές μας ανάγκες”. Το κάλεσμα προς το κοινό είναι να ”κατανοήσει το μέγεθος της υπάρχουσας κρίσης, να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες του και να παρακολουθεί την πρόοδο.”

Το μέλλον παρότι διαφαίνεται δυσοίωνο έχει και κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις όπως η αύξηση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η επιβράδυνση των γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 έτη και κυρίως η αντίδραση του κόσμου και των νέων ανθρώπων οι οποίοι απαιτούν και αγωνίζονται για την επιθυμητή αλλαγή.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)