Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Δασικοί Χάρτες και Ενστάσεις

Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες στην περίπτωση που δεν υπάρχει σύντομα η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση των διαδικασιών του έργου των επιτροπών καθώς και για την περάτωση της εξέτασης των αντιρρήσεων. Στην εφημερίδα Ύπαιθρος’ διαβάσαμε τα εξής ενδιαφέροντα. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα τιτάνιο έργο για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι πως ενώ είχε νομοθετηθεί εδώ και δεκαετίες, η καθυστέρηση του είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σε λίγες μέρες μπορούμε να πούμε πως ολοκληρώνεται το έργο της σύνταξης των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας. Η ανάρτηση έχει γίνει για το 50% και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στην ανάρτηση και του υπόλοιπου μισού.

Η Διαδικασία και οι Αντιρρήσεις

Η σύνταξη του δασικού χάρτη πραγματοποιείται από τον μελετητή στην συνέχεια γίνεται η υποβολή και θεώρηση από την ανάλογη αρμόδια Διεύθυνση Δασών και τέλος πραγματοποιείται η ανάρτηση. Μετά το πέρας της αναρτήσεως και με χρονικό περιθώριο δύο μηνών από τον νόμο (μπορεί και παραπάνω λόγω των χρονικών παρατάσεων), γίνεται η υποβολή των εκάστοτε αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ).

Μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή, πρέπει να υποβληθεί αναλογικός φάκελος με όλα τα στοιχεία και την έκθεση φωτοφάνειας, με την προϋπόθεση κατάθεσης στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ). Στις πλείστες των περιπτώσεων το ΣΥΑΔΧ είναι το αρμόδιο δασαρχείο. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αντιρρήσεων, η ανάλογη διαδικασία για το κομμάτι του δασικού χάρτη που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις ολοκληρώνεται. Στην συνέχεια πραγματοποιείται η μερική κύρωση αυτού ύστερα από απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Για το εναπομείναν μέρος του χάρτη γίνεται εξέταση των αντιρρήσεων, αναρτώνται οι αποφάσεις και γίνεται διόρθωση του χάρτη με βάση τις αποφάσεις των επιτροπών. Ύστερα, κυρώνεται τελικώς από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Μέχρι και σήμερα, με την χώρα να βρίσκεται κατά το ήμισυ σε ανάρτηση, έχουν υποβληθεί περίπου 180.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα και έχει προχωρήσει η εκδίκαση περίπου 8.000. Αν συνεχιστεί αυτό στους ίδιους ρυθμούς τότε είναι απίθανο να ολοκληρωθεί και να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο αυτό. Γι’αυτό το λόγο δημιουργήθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από το Υπουργείο για να υπάρξει εξεύρεση λύσης για να γίνει ταχύτερα το έργο των επιτροπών και για ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων. Επιπροσθέτως, να αναφέρουμε πως μέσω των προτάσεων για κάποιες λύσεις φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη βούληση και το μόνο που μένει είναι να κινηθούν οι αρμόδιοι στη σωστή κατεύθυνση για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μεγάλος ο Όγκος των Αντιρρήσεων

Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς ο όγκος των αντιρρήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αν προστεθεί η επικείμενη ανάρτηση στο υπόλοιπο μισό της χώρας, υπολογίζοντας άλλες 180.000 αντιρρήσεις τότε ο αριθμός θα φτάσει στις 350.000 αντιρρήσεις. Η αλήθεια είναι πως με τους πρότερους αριθμούς το έργο αντιμετώπισης τους θα είναι εξαιρετικό δύσκολο και χρονικά θα χρειαστούν το λιγότερο 10 έτη.

Οι Εντάσεις

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι ενστάσεις; Παρακάτω θα δούμε τις κατηγορίες στις οποίες επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Στις εκτάσεις οι οποίες αναφέρονται ως ΔΑ στον χάρτη (δασικής μορφής το έτος 1945, άλλης μορφής σήμερα). Εδώ έχουμε τις εκτάσεις οι οποίες άλλαξαν χρήση για άσκηση γεωργικής δραστηριότητας και αυτές που άλλαξαν την χρήση τους για οικιστικούς σκοπούς. Για την πρώτη περίπτωση, υπάρχει νόμος  οποίος επιτρέπει την εξαγορά τις εκτάσεις οι οποίες είναι δηλωμένες στον ΟΣΔΕ. Ο νόμος αυτός βέβαια κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Εκτάσεις οι οποίες αναφέρονται στον χάρτη ως ΔΑ (δηλ. εκτάσεις αγροτικής μορφής το 1945, δασικής μορφής σήμερα).
  • Εκτάσεις οι οποίες στο χάρτη αναφέρονται ως ΧΧ ή ΧΑ (αγροτολιβαδικής μορφής το 1945 και σήμερα ή αγροτολιβαδικής μορφής το 1945, άλλης μορφής σήμερα).

Οι κατηγορίες αυτές καλύπτουν περίπου το σύνολο των αντιρρήσεων. Μια καλή λύση θα ήταν να μειωθεί η ύλη των επιτροπών μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις για τις πρότερες κατηγορίες κάτι που αυτόματα θα οδηγούσε σε αρκετά μικρότερο αριθμό αντιρρήσεων.

Οι Προθεσμίες

Η ανάρτηση ξεκινά σε αρκετές περιοχές ενώ παράλληλα σε άλλες λήγει η υποβολή των αντιρρήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

Σε περίπου 1.5 μήνα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών (προς αναμονή των αποφάσεων των εκάστοτε Διευθύνσεων Δασών) σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Σάμο, Λέσβο, Ηράκλειο, Φλώρινα, Λασίθι.

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, αναμένεται η ανάρτηση σε 30 Περιφερειακές Ενότητες: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Άνδρου, Θήρας (Δήμος Ιτών), Νάξου, Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Παράλληλα, για 7 περιοχές της Αττικής έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της υποβολής αντιρρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Φεβρουαρίου λήγει η ημερομηνία για την υποβολή των αντιρρήσεων (για κατοίκους εσωτερικού) σε Θρακομακεδόνες, Νέα Ερυθραία, Πεύκη, Ζεφύρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση. Σε ότι αφορά τους κατοίκους εξωτερικού, εκείνοι έχουν στη διάθεση τους έναν μήνα επιπλέον (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) ώστε να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)