Πίστωση χρόνου θα δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις περιοχές σε: Κυκλάδες, Δράμα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Μαγνησία καθώς και Δυτική και Ανατολική Αττική. Η πίστωση θα δοθεί σε αυτές τις περιοχές καθώς λήγει η προθεσμία την οποία είχαν για να υποβάλλουν αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί. Η προθεσμία έληγε στις 30 αυτού του μήνα.
Επιπλέον, μέσα στο μήνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποφασίσει για το φλέγον ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων. Το θέμα αυτό το έχει παραλάβει από την προηγούμενη ηγεσία. Στην συνέχεια, θα χρειαστεί να ελεγχθεί το θέμα της εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκρινε αντισυνταγματική, όπως μας μεταφέρει ο ”Ελεύθερος Τύπος”. Επίσης, παρατηρούνται εμπλοκές στους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των Διευθύνσεων Δασών και Επιτροπών για τα πρόδηλα σφάλματα. Χάος επικρατεί κατά κύριο λόγο στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων οι οποίες κινούνται με αρκετά αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τουλάχιστον 4 έτη να ”ακινητοποιούνται” οι διαδικασίες πωλήσεων ακινήτων αλλά και οι μεταβιβάσεις.
Δασικά Αυθαίρετα – Τι Συμβαίνει
Όπως προείπαμε και σύμφωνα με τις πηγές του ”Ελεύθερου Τύπου” μέσα στον μήνα που διανύουμε θα λάβουν τις αποφάσεις οι αρμόδιοι για τις οικιστικές πυκνώσεις. Αυτό έχει να κάνει με τα δασικά αυθαίρετα κάτι που πραγματικά καίει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άλλωστε, το Συμβούλιο της Επικρατείας τις έκρινε ως αντισυνταγματικές. Το Υπουργείο μελετά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να κινηθεί χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τη δασική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει να μην δώσει πάτημα σε οποιονδήποτε καταπατητή.
Οι πηγές αναφέρουν πως προτεραιότητα θα έχουν οι δήμοι που δεν κατέθεσαν όρια οικισμού αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ιδιοκτήτες. Εκείνοι από την πλευρά τους δεν υπέβαλλαν αντιρρήσεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Σε αυτή την κατάσταση, παραμένουν ανοιχτά όλα τα πιθανά σενάρια. Αν παραδείγματος χάριν εκδοθεί νέος νόμος ή γίνει ανάρτηση εκ νέου χαρτών για τις εξαιρούμενες περιοχές. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να βγουν παράλληλα οι κατάλληλες υπουργικές αποφάσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι πρώην Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φάμελος και Σταθάκης, λίγο πριν τις εκλογές κατέθεσαν νομοσχέδιο για οικιστικές πυκνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να εναρμονιστούν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται πως η οικιστική πύκνωση ορίζεται ως εξής: 50 κτήρια σε έκταση μέχρι 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτίρια για 400 στρέμματα.
Η Απόφαση της Ολομέλειας
Η Ολομέλεια με απόφαση της έκρινε πως ο νόμος Τσιρώνη που είχε να κάνει με τις οικιστικές πυκνώσεις είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξαίρεσε προσωρινώς τις οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το σύνολο των κτιρίων εντός των δασών θεωρείται πως είναι περίπου 700.000 με τις υποδείξεις των Δήμων (εκτός των 24 ΟΤΑ) ώστε να συμπεριληφθούν αργότερα στην ανάρτηση.
Στο μεσοδιάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε έναν νέο νόμο περί των δασικών αυθαιρέτων. Ο νόμος προέβλεπε την διατήρηση των κτισμάτων μέχρι και 25 έτη. Παρόλα αυτά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία σταματά τους καταπατητές αναφέρει πως όσοι διαθέτουν αυθαίρετα δεν θα πρέπει να δέχονται επιβραβεύσεις. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο παρέμεινε στάσιμο σε αυτές τις καταστάσεις.
Πάμε να δούμε τι έγινε σε ότι αφορά το κατατεθέν νομοσχέδιο το οποίο εν τέλει δεν προχώρησε. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε να διατηρηθούν τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία έχουν κτιστεί μέσα στα δάση. Μάλιστα, το χρονικό όριο ήταν τα 25 αντί για τα 40 έτη τα οποία ανάφερε η προηγούμενη ρύθμιση. Επίσης, το ΥΠΕΝ έλεγε πως βρισκόταν σε κοινή πλεύση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με αποτέλεσμα να γινόταν η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στα εξαιρούμενα ιώδη περιγράμματα. Για εκείνους που έχασαν την προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων ένεκα της εξαίρεσης από τους δήμους, θα είχαν τον κατάλληλο χρόνο να το πράξουν. Επιπλέον, η μπουλντόζα θα κατεδάφιζε κτίσματα τα οποία έχουν ανεγερθεί σε περιοχές εθνικών δρυμών, δασών και εν γένει σε περιοχές Natura.
Τι γίνεται με τις Εκχερσωμένες Εκτάσεις
Σε ότι είχε να κάνει με την απόφαση εξαγοράς των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων το πέμπτο Τμήμα του ΣτΕ έκρινε τις διατάξεις ως αντισυνταγματικές. Συγκεκριμένα, ήταν οι διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες είχε δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων έναντι τιμήματος. Έτσι, έκρινε πως προσβάλλονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος καθώς και οι αρχές ισότητας και του Κράτους Δικαίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνοντας διαδοχικές παρατάσεις (η τελευταία λήγει στις 8 Αυγούστου 2020) νομοθέτησε ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους αγρότες να μπορούν να προχωρήσουν σε εξαγορά των εκτάσεων που εμφανίζονται στο δασικό χάρτη ως δασικές. Αυτές είχαν εκχερσωθεί λόγω γεωργικής εκμετάλλευσης πριν από τις 11 του Ιούνη του 1975.
Εκτός των άλλων, το υπόμνημα αναφέρει ότι τον Νοέμβριο του 2018 είχαν υποβληθεί κάτι παραπάνω από 32 χιλιάδες αιτήματα εξαγοράς έκτασης η οποία είχε εκχερσωθεί πριν το 1975. (9.400 αιτήματα ήρθαν από την Αποκεντρωμένη Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου για εκτάσεις που αφορούν 80 χιλιάδες στρέμματα). Επίσης, 31.066 επιπλέον αιτήματα εξαγοράς του δικαιώματος διατήρησης της παράνομης χρήσης (9,896 αιτήματα στην Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και 19.420 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης).
Εδώ να υπενθυμίσουμε πως η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά το έτος 2017. Ακόμη, ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει πως επικρατεί αλαλούμ με τα πρόδηλα λάθη. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που έλαβαν θετική απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών απειλούν με μηνύσεις. Οι υποθέσεις τους στάλθηκαν στις Επιτροπές Αντιρρήσεων για να γίνει επικύρωση. Ωστόσο, χωρίς να τους ειδοποιήσουν απέρριψαν το αίτημα και δεν δέχτηκαν τη γνώμη της Διεύθυνσης. Για να γίνει πιο κατανοητό, εκείνοι πήραν στα χέρια τους δύο αντικρουόμενα επίσημα έγγραφα από το κράτος. Το ένα έγινε δεκτό ενώ το άλλο απορρίφθηκε.
Διαδικασία Ανάρτησης- Περιοχές
Μέχρι τις 30/8/2019 οι εξής περιοχές βρίσκονται σε διαδικασία ανάρτησης:
- Ανατολικής Αττικής (1. Δήμων Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, καθώς και των δημοτικών ενοτήτων:
- Μελισσίων Δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, δ) Ν. Μάκρης Δήμου Μαραθώνα, 2. Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου – Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής), προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.
- Δυτικής Αττικής (Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής)
Κυκλάδων (πρώην ΟΤΑ Ανω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Εξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων). - Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησία) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.
- Μαγνησίας: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.
- Δράμας: (Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου). Κοζάνης (προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης).
- Καρδίτσας: Το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.