Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Αυθαίρετα – Έρχεται Νέα Παράταση

afthereta-paratash

Αυθαίρετα – Έρχεται Νέα Παράταση

Η καταληκτική ημερομηνία της δήλωσης των αυθαιρέτων -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα λάβει νέα παράταση. Παρότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμούσε να δώσει ένα τέλος στις παρατάσεις για τις περιόδους τακτοποίησης, ο ερχομός του covid-19 καθώς και το πλήθος των αιτημάτων από ολόκληρο τον τεχνικό κλάδο (με ενεργή συμμετοχή και των ιδιοκτητών ακινήτων) οδηγούν στην τελευταία παράταση της προθεσμίας.

Υπενθυμίζουμε πως βάσει της παρούσας νομοθετικής ρύθμισης της προθεσμίας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής η λήψη των οριστικών αποφάσεων με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση να φαντάζει ως αρκετά πιθανό. Οι  πιθανότερες ημερομηνίες για το τέλος των νομιμοποιήσεων των αυθαιρέτων που ανήκουν στην κατηγορία 5, (δηλ. αυτών με μεγάλες αυθαιρεσίες ή των πλήρως αυθαιρέτων) είναι ή η 30 Σεπτεμβρίου 2020 ή η 31 Δεκεμβρίου 2020.

Να αναφέρουμε εδώ πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο έχει την ευθύνη της πλατφόρμας για την δήλωση αυθαιρέτων έχει ζητήσει από τις αρχές Απριλίου επίσημα μέσα από ανακοίνωση του ότι ζητά:

“Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ή προτιμότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών οι οποίες λήγουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών.”

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά σε καταληκτικές ημερομηνίες που συμπεριλαμβάνονται στον νόμο 4495 για το πρόγραμμα »Εξοικονομώ», τα αυθαίρετα, τους δασικούς χάρτες, τις δηλώσεις Κτηματολογίου, την δήλωση για τα αδήλωτα τ.μ κλπ. Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία με επιστολή της ζητά παράταση της προθεσμίας δήλωσης των αυθαιρέτων για ένα εξάμηνο δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Από την ομοσπονδία εκτιμούν πως η παράταση είναι απολύτως αναγκαία, λόγω και των οικονομικών συνθηκών οι οποίες επικράτησαν το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα καθώς και της αδυναμίας μηχανικών και πολιτών να προχωρήσουν στην συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων.

Τα Στοιχεία του ΤΕΕ

stoixeia-tou-tee

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση του υπουργείου στο παρόν ζήτημα. Σε ότι έχει να κάνει με τα στοιχεία από το σύστημα του ΤΕΕ τα οποία είχαν εκδοθεί έως τις αρχές Μαΐου, δείχνουν μια κάμψη στις δηλώσεις η οποία εκτιμάται σε ποσοστό περίπου 35%. Η μείωση αυτή στην υποβολή των δηλώσεων εικάζεται ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν ήταν η προϋπόθεση για την μεταβίβαση ακινήτων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μέχρι τώρα ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες ανέρχεται σε 1.642.483. Από αυτές οι 387.606 βρίσκονται σε επεξεργασία, δηλαδή 1.254.877 έχουν προχωρήσει σε οριστικοποίηση των στοιχείων τους και 106.337 έχουν περαιωθεί (υποβάλλοντας σχεδιαγράμματα και μελέτες). Παρακάτω, θα δούμε το ύψος της προσαύξησης των προστίμων που έχει οριστεί για δηλώσεις αυθαιρέτων μετά τις 30 Ιουνίου είναι:

  1. 20% αν το αυθαίρετο υπαχθεί στις ανάλογες διατάξεις μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.
  2. 25% αν προχωρήσει σε υπαγωγή από την 1η Ιουλίου 2021 έως και 30 Ιουνίου 2022.
  3. 30% αν υπαχθεί από την 1η Ιουλίου 2022  μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.
  4. 35% αν προχωρήσει σε υπαγωγή από την 1η Ιουλίου 2023 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024.
  5. 40% αν υπαχθεί από την 1 Ιουλίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η χορήγηση παράτασης θεωρείται απαραίτητη από τον τεχνικό κλάδο καθώς αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αυθαίρετα που ανήκουν στην κατηγορία 5 (χωρίς οικοδομική άδεια ή ακίνητα με σοβαρές αυθαιρεσίες) και τα οποία αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ύψος άνω του 20%.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)