Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Αστικές Αναπλάσεις – Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς παρουσίασε σε ημερίδα τα βασικότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου για το Πλαίσιο Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων του Αστικού Χώρου. Μαζί του ήταν η αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, κυρία Μάρω Ευαγγελίδου η οποία ήταν συντονίστρια της ομάδας εργασίας. Επίσης στην ημερίδα βρισκόταν με τους προαναφερθέντες και ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιώργος Πατρίκιος.

Στην ημερίδα αυτή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους ήταν οι ειδικοί επιστήμονες-μέλη της ομάδας εργασίας που είχαν αναλάβει την επεξεργασία του Σχεδίου νόμου. Επίσης, στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, Πανεπιστημιακοί καθώς και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης μαζί με εκπροσώπους κομμάτων.

Ο κύριος Υφυπουργός τόνισε τη σημασία που έχει η δημοσιοποίηση του έργου αυτού κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου ώστε με αυτόν τον τρόπο  να διασφαλίζεται η διοικητική συνέχεια και η χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων. Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε τη σπουδαιότητα του κεντρικού σχεδιασμού που αφορά τις αναπλάσεις, τονίζοντας πως δεν αναφέρεται όσο θα έπρεπε κατά τους δημόσιους διαλόγους. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα αυτό και θα βρουν λύση σύμφωνα με τον κ.Δημαρά, ένεκα του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Η διαχείριση των παλαιών κτηρίων
  • Η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων
  • Η κλιματική κρίση που έχει χτυπήσει τις πόλεις

Επιπρόσθετα, εκτός της ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει στα κτήρια, το στοίχημα θα είναι το έτος 2050 να μην χρειαστεί θέρμανση με καύσιμη ύλη ή ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου, περιοχές των πόλεων που δεν έχουν πράσινο θα μετρούν άνοδο 4, 5 και 6 βαθμούς και ως εκ τούτου θα γίνουν αβίωτες. Εκτός από τα περιθώρια πρασινίσματος που έχουμε σε ταράτσες, αυλές σχολείων, πεζοδρόμια κλπ., χρειαζόμαστε και νέους δενδροφυτεμένους χώρους. Επιβάλλεται ανασχεδιασμός των πόλεων και αντί να τον κάνουν οι εργολάβοι χωρίς σχέδιο και κανόνες, όπως έγινε με την αντιπαροχή, αυτόν θα πρέπει να τον κάνει η Πολιτεία.

 

O Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου δήλωσε:

Το Πράσινο Ταμείο εμπλέκεται στα προγράμματα ανάπλασης στις πόλεις μας γιατί ένας από τους βασικότερους σκοπούς του είναι η χρηματοδότηση για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, μέσω όποιων προβλέψεων υπάρχουν ή θα υπάρξουν σε θεσμικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει το αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης που προκαλεί η αυθαίρετη δόμηση από την οποία προέρχονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου.Το Νομοσχέδιο αυτό, το οποίο δυστυχώς δεν έφτασε στο σημείο να κατατεθεί στη Βουλή, είναι το τελευταίο από μια σειρά νόμων και ρυθμίσεων που εντός της τετραετίας ήρθαν να επαναπροσδιορίσουν το σχεδιασμό στη χώρα. Θέλει να δημιουργήσει τους όρους, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να δημιουργήσουν τους υποδοχείς για την ανάπτυξη και για τη βιωσιμότητα αλλάζοντας έτσι τα κέντρα των πόλεων αλλά και επιλεγμένες περιοχές εντός αυτών.

H συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας κ. Μάρω Ευαγγελίδου ανέφερε πως ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δοθεί λύση στον τρόπο υλοποίησης ενός ΦΕΚ. Η κ, Ευαγγελίδου στην συνέχεια ανέφερε:

Ο καημός αυτής της δουλειάς που παρουσιάζουμε, είναι ο τρόπος υλοποίησης μιας ήπιας και ολοκληρωμένης ανάπλασης, ξεπερνώντας τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούσαν στο να μένουν στα συρτάρια νόμοι και αξιόλογες μελέτες

Ύστερα η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας έκανε παρουσίαση των άρθρων του εν λόγω νομοσχεδίου λέγοντας πως αυτό θα ταιριάξει με το παρόν θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε επίσης τον ρόλο που παίζει η ένταξη των πολιτών αστικής αναζωογόνησης στο σύστημα του χωρικού σχεδιασμού, την απλούστευση των διαδικασιών θεσμοθέτησης και ωρίμανσης καθώς και την ένταξη της διαχείρισης του δημόσιου χώρου στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης όλοι οι παρόντες κατέληξαν σε σύμπλευση απόψεων για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επιπλέον, τονίσθηκαν και άλλα θέματα όπως η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης καθώς και η αξιοποίηση της περιουσίας των ανάλογων φορέων ( Στρατός, Εκκλησία, ΟΣΕ κλπ).

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός δήλωσε στους παρόντες την προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά την ανάπλαση της περιοχής του περιβάλλοντος χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης-Πελοποννήσου, στο κέντρο των Αθηνών.

 

ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί

? Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
☎️ 210 699 8937
? 697 480 4316
? www.toposynthesis.gr
? info@toposynthesis.gr

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)