Loading
No1 : Σύμβουλοι Μηχανικοί
ΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣΤΟΠΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ
210 6998937 • 697 4804316
info@toposynthesis.gr
Εμπορικό Κέντρο COSMOS (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Νομοσχέδιο για Αιολικά και Φωτοβολταϊκά σε Αγροτικές Γαίες

Οικολογικές και επιστημονικές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο ουσιαστικά σταματά τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε αγροτικές γαίες οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικότητας. Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) θεωρεί πως η απαγόρευση αυτή είναι κάτι παραπάνω από παράλογη ζητώντας να γίνει εξαίρεση των αιολικών πάρκων από τον ανάλογο περιορισμό.

Οι οργανώσεις WWF Ελλάδος και Greenpeace με ανακοίνωση τους παρόλο που χαιρέτισαν τις διατάξεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην στήριξη των ΑΠΕ, αντιτάχθηκαν στο άρθρο 24 το οποίο υποστηρίζουν πως φέρνει πολλά περισσότερα προβλήματα. Από το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, βλέπαμε πως οι ανεμογεννήτριες για να είναι πλήρως λειτουργικές στα χωράφια πρέπει να τοποθετούνται σε μικρότερες επιφάνειες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης Νομοσχέδιο για Αιολικάυπάρχει συνύπαρξη αυτών με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε αυτές δεν υπάρχει πλήρης επικάλυψη όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο στις νέες ρυθμίσεις δεν δίδεται σε αυτά η δυνατότητα να χωροθετηθούν ανεμογεννήτριες.

”Πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη” είναι η επιγραφή του άρθρου 24. Η ΕΛΕΤΕΑΝ σχολίασε για το άρθρο στην διαβούλευση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου τα εξής.

Τι Ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Η ΕΛΕΤΕΑΝ ζητά με δήλωση της άρση της απαγόρευσης λέγοντας πως το εν λόγω άρθρο απαγορεύει χωρίς κανέναν απολύτως σοβαρό λόγο τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Μάλιστα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας εξηγεί πως η αιτιολογική έκθεση της διάταξης αυτής έχει τον χαρακτήρα διαφήμισης της ως υποστηρικτική των Α.Π.Ε που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των φιλοδοξιών του ΕΣΕΚ.

Επιπρόσθετα, από το 2008 με την θέσπιση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, υπήρξε η εξής διαπίστωση από την Υποστηρικτική Μελέτη του ΕΧΠ-ΑΠΕ: Δεν υπάρχει κανενός είδους λειτουργική συμβατότητα ανάμεσα σε αιολικά πάρκα και ΑΓΥΠ, παρόλο που το 2008 υπήρχε απαγόρευση εγκατάστασης σε τέτοιου είδους γαίες. Για τον λόγο αυτό η Μελέτη πρότεινε πως θα πρέπει να υπάρξει προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για να αρθεί η αντίφαση, ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση ΑΠΕ με τους όρους στις περιοχές αυτές.

Η αλήθεια είναι πως αργότερα υπήρξε προώθηση αλλά και εφαρμογή διάταξης που επέτρεψε την αδειοδότηση και την ωρίμανση των αιολικών πάρκων σε περιοχές ΑΓΥΠ, σήμερα έχουμε το άρθρο 24 του εν λόγω νομοσχεδίου ανατρέποντας τα προ ετών κοινώς παραδεχθέντα.

Στο τρίτο εδάφιο στην παράγραφο 6.α του άρθρου 56 του ν.2637/1998, από την αναδιατύπωση αυτού προκύπτει η απαγόρευση. Μάλιστα, η απαγόρευση επεκτείνεται για αιολικά πάρκα πάνω από 1MW σε χαρακτηριζόμενες ως ΑΓΥΠ περιοχές σε όλη την Επικράτεια (άξιο αναφοράς είναι πως πριν ίσχυε ο περιορισμός μόνο για την περιοχή της Αττικής). Η απαγόρευση διατηρείται για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΓΥΠ μέσω ενός εγκεκριμένου σχεδίου εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται σε αυτό. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί πως η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τα αιολικά πάρκα. Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΕΤΕΑΝ διευκρινίζει πως δεν συμφωνεί ούτε με την απαγόρευση εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταικών σε ΑΓΥΠ, η οποία είναι εξίσου αντιεπιστημονική. Η πρότερη προτεινόμενη διατύπωση ασχολείται μόνο με την διόρθωση του σφάλματος για τα αιολικά πάρκα κάτι που είναι κλάδος της ΕΛΕΤΕΑΝ.

Η Ένωση καταλήγει πως ακόμα και αν τα πρότερα δεν γίνουν αποδεκτά, θα πρέπει να προστεθεί ειδική διάταξη που θα επιτρέπει αιολικά πάρκα και έργα ΑΠΕ που χωροθετούνται εντός ΑΓΥΠ και έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής να ολοκληρώσουν την αδειοδότηση τους (ΑΕΠΟ, οικοδομική άδεια κλπ) και να υλοποιηθούν κανονικά. Έτσι, δεν θα ανατραπούν αναδρομικά οι προσπάθειες και οι σχεδιασμοί των επιχειρήσεων αυτών.

greenpeace-wwfΔηλώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς και η Greenpeace με ανακοίνωση τους καλωσόρισαν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου οι οποίες έχουν ως γνώμονα την στήριξη των ΑΠΕ. Στην ανακοίνωση, συγκεκριμένα, βλέπουμε πως η άρση της οριζόντιας απαγόρευσης των φωτοβολταικών στις αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας είναι μια εξέλιξη που βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση με την προϋπόθεση της ορθής αντιμετώπισης της χωροθέτησης των ΑΠΕ συνολικά. Η εξέλιξη αυτή δε, εδώ και καιρό αποτελούσε πάγιο αίτημα προς εξέταση από Greenpeace και WWF.

Η άρση της οριζόντιας απαγόρευσης – πάντοτε με την απαραίτητη προϋπόθεση της επιβολής του ανώτατου ορίου κάλυψης 1% επί της συνολικής έκτασης της αγροτικής γης ανά Περιφέρεια – αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ στηρίζοντας ουσιαστικά και τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, επομένως και την εμπλοκή όλων των πολιτών στη διαδικασία ενεργειακού μετασχηματισμού και αξιοποιώντας τις ΑΠΕ με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους και βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στην ανακοίνωση των δύο οργανώσεων βλέπουμε πως το σχέδιο, χωρίς κάποια προφανή αιτία ή τεκμηρίωση, θέτει τον επιπρόσθετο περιορισμό του ορίου του 1 MW στην ισχύ όλων των προς εγκατάσταση τεχνολογιών ΑΠΕ.

Πέραν του γεγονότος του ότι ο εν λόγω περιορισμός δεν προσφέρει επί της ουσίας επιπρόσθετη προστασία στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, αφού ούτως ή άλλως ισχύει το 1% της κάλυψης της αγροτικής έκτασης ως ανώτατο πλαφόν, φαίνεται τελικώς να δημιουργεί μία σειρά από σημαντικά προβλήματα που ενδεχομένως να μην έχουν προβλεφθεί. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επί της ουσίας, αποκλείει όλα τα αιολικά πάρκα από την αγροτική γη. Η επιλογή αυτή είναι σαφές πως ενισχύει περαιτέρω τις πιέσεις για εγκατάσταση των αιολικών αποκλειστικά σε απομακρυσμένες βουνοκορφές, απρόσιτες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και γενικά σε περιοχές με περιορισμένη φέρουσα ικανότητα. Δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που ήδη υπάρχουν για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτές τις περιοχές, ο συγκεκριμένος περιορισμός κρίνεται παράλογος και αναποτελεσματικός, δημιουργώντας νέα προβλήματα αντί να επιλύσει.

Υποχρεώνει επιπλέον την εγκατάσταση των μεγαλύτερων έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων σε δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Κάτι τέτοιο εκτιμούμε πως θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με αχρείαστες υποδομές και καλώδια υψηλής τάσης την ελληνική ύπαιθρο αλλά και κόστος για τον καταναλωτή.

Οι δύο οργανώσεις, εν όψει μάλιστα της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο αποκλεισμός έργων από τις περιοχές όπου ήδη υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εύλογη ανάπτυξη των πηγών καθαρής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα για την επίτευξη των αναθεωρημένων κλιματικών και ενεργειακών στόχων, τη στιγμή μάλιστα που η κλιματική κρίση επιταχύνεται γοργά. Είναι σημαντικό, η άρση των στρεβλώσεων να πραγματοποιείται χωρίς τη δημιουργία νέων. Greenpeace και WWF Ελλάς ζητούν λοιπόν την αφαίρεση του εν λόγω περιορισμού στην ισχύ των ΑΠΕ στις γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Αθήνα Εμπορικό Κέντρο COSMOS
(Δευτέρα - Παρασκευή)
(10π.μ. - 05 μ.μ.)